De in Chicago gevestigde kauwgum- en zoetwarenfabrikant Wrigley heeft het e-sigarettenbedrijf Get Wrecked Juices uit Jacksonville, Florida, voor de rechter gedaagd in verband met inbreuk op haar bekende merken Starburst en Skittles. Get Wrecked Juices gebruikt de naam Pink Starburst en Skeetlez voor de vulling van een e-sigaret. Wrigley is van mening dat naast merkinbreuk ook verlies aan goodwill zal optreden; het bedrijf wil niet met roken geassocieerd worden.

De e-sigaret of elektronische sigaret is een apparaatje waarin een vloeistof (e-liquid) elektrisch wordt verdampt. De zo gevormde damp wordt ingeademd. Aangeprezen als alternatief voor het roken van tabak zou de e-sigaret minder schadelijk zijn.

Wrigley heeft Starburst en Skittles zowel als woord- en beeldmerk geregistreerd; zie bijgaande afbeeldingen.

De verpakking van Pink Starburst stemt in grote mate overeen met die van Wrigley waarin ook een S in een roze vierkant voorkomt. Om de e-liquid Skeetlez op de markt te brengen worden er twee afbeeldingen gebruikt, één met een regenboog en de andere met (op) Skittles (lijkende) snoepjes. "Taste the Rainbow” is een slogan die jarenlang door Wrigley’s Skittles gebruikt is in marketingcampagnes.

Volgens Wrigley draagt Get Wrecked Juices kennis van haar beroemde merken en heeft zij bewust deze merken gekozen.

Sommaties zonder succes

In juni 2017 heeft Wrigley Get Wrecked Juices gesommeerd het gebruikt van de merken Pink Starburst en Skeetlez en de uitvoering van de verpakking te staken. In juli, oktober en december 2017 herhaalde Wrigley de sommatie, maar Get Wrecked Juices liet niets van zich horen. Wrigley stapt daarom nu naar de rechter. Naast een verbod op het gebruik van het merk vordert Wrigley schadevergoeding en afdracht van de gemaakte winst met de producten Pink Starburst en Skeetlez.

Ruimere beschermingsomvang bekende merken

Houders van bekende merken kunnen ook optreden tegen jonger gebruik van het bekende merk voor producten en/of diensten die niet soortgelijk zijn aan de producten waarvoor het bekende merk werd geregistreerd, zoals in dit geval. Lees hier meer over in onze toelichting op de zaak tussen Apple en Pear en ons (Engelstalige) artikel over merkinbreuk en de e-sigarettensector.