Black Friday is de benaming voor de vrijdag na Thanksgiving, de traditionele Amerikaanse feestdag op de vierde donderdag van november. Op Black Friday bieden veel winkels hun producten met grote kortingen aan. Sinds een aantal jaar is Black Friday ook in Europa in zwang, en in Duitsland lopen een aantal (rechts)zaken om te beoordelen of de term geschikt is als merk.

Lange rijen

Sinds het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw wordt Black Friday gehouden, de vrijdag na Thanksgiving en voor de Amerikanen de start voor de kerstinkopen. Artikelen worden met grote kortingen aangeboden, wat op veel plekken voor lange rijen en chaotische taferelen zorgt.

Duits merk

In oktober 2013 werd het merk in Duitsland aangevraagd door het in Paderborn gevestigde bedrijf Klingenthal Sudring Gmbh. Op 5 oktober 2016 werd het merk overgedragen aan het in Hong Kong gevestigde Super Union Holdings Ltd. die een licentie gaf aan het in München en Wenen gevestigde Black Friday GmbH.

Merk of generieke aanduiding?

Sinds de overdracht in oktober 2016 is Super Union Holdings actief om bedrijven die de benaming Black Friday gebruiken, waaronder bijvoorbeeld Groupon en black-friday.de, te sommeren om daarmee te stoppen. Als dat niet lukt, wordt de gang naar de rechter gemaakt.

Black-friday.de heeft echter een domeinnaamregistratie sinds januari 2012 en de domeinnaam wordt gebruikt voor een platform dat producten met korting aanbiedt. De rechter in Düsseldorf heeft inmiddels in een voorlopige beslissing uitgesproken dat het bedrijf geen actie tegen black-friday.de en de op haar website voorkomende bedrijven mag ondernemen. Tegen deze uitspraak is nog wel beroep mogelijk.

Daarnaast lopen er veertien verzoeken om het merk Black Friday in Duitsland door te halen, omdat het volgens de verzoekers niet gaat om een merk maar om een algemene term - zoals bijvoorbeeld XMAS en Sinterklaas - en deze term vrij beschikbaar moet blijven. Naar onze mening is Black Friday ook geen merk, maar een generieke aanduiding voor de dag waarop grote korting te behalen is.

Europees merk

Eerdere pogingen om Black Friday als een Europees handelsmerk veilig te stellen, zijn al verschillende keren mislukt. Alleen het Spaanse bedrijf El Corte Ingles, SA bezit een Europese merkregistratie voor BLACK FRIDAY. Wel moet worden opgemerkt dat het gaat om een registratie voor een beeldmerk waarmee rechten zijn verworven op de specifieke uitvoeringswijze van het merk.