De bekende zangeres Taylor Swift en computerconsultant Patrick Bénot hebben de rechtszaken die zij tegen elkaar hadden aangespannen door een minnelijke schikking beëindigd. 

Wat speelde er?

Patrick Bénot is eigenaar van een consulting computerservice bedrijf in Wantagh, Verenigde Staten, met de naam SwiftLife Inc. De naam wordt sinds 2007 gebruikt. In 2008 heeft Bénot SWIFTLIFE als merk geregistreerd bij het Amerikaanse merkenbureau USPTO voor “consulting services op het gebied van ontwerpen, selecteren en implementeren van computer hard- en software”.  

In 2017 heeft Taylor Swift een app gelanceerd met de naam The SwiftLife. Daarvoor werden ook merkaanvragen ingediend. De app werd gebruikt in het kader van haar album Reputation. In de app deelde Taylor Swift exclusieve foto’s en filmpjes en konden haar fans met elkaar in contact komen. De app is per 1 februari jongstleden gestopt. 

Vordering

Volgens Bénot heeft hij Taylor Swift geen toestemming gegeven de naam SwiftLife te gebruiken voor een app. Er is naar zijn mening sprake van merkinbreuk. Bovendien werd hij overspoeld door e-mails van Swift-fans die zijn bedrijf verwarden met haar app. Ook stelde hij dat hij vroeger bovenaan de Google resultatenlijst stond als er naar SwiftLife werd gezocht, maar dat hij na de lancering van de app flink zakte op de lijst.

Tegenvordering

Taylor Swift stelde een tegenvordering in tegen Bénot. Volgens haar gebruikt hij de naam SwiftLife niet sec maar altijd in combinatie met SL en Computer Services en is er geen sprake van soortgelijke diensten. Ze eiste doorhaling van de registratie en vergoeding van de gemaakte kosten. 

Schikking

Nu de app niet meer actief is, besloten beide partijen om de kwestie minnelijk te regelen. Bénot mag de naam en het merk voor zijn consulting bedrijf blijven gebruiken. Alle claims tegen elkaar worden ingetrokken en beide partijen betalen hun eigen kosten.

De publiciteit rondom de kwestie heeft er in ieder geval voor gezorgd dat het bedrijf van Bénot weer is gestegen op de resultatenlijst van zoekopdrachten via Google.