Knee Deep Brewing Co. uit Californië heeft een op de bekende tv-serie 'Breaking Bad' geïnspireerd bier op de markt gebracht met de naam Breaking Bud. Het bier viel in de prijzen tijdens het Great American Beer Festival 2016 voor Amerikaanse IPA’s en is inmiddels de bestseller van de brouwerij. Sony Pictures Television is echter niet zo gecharmeerd van Breaking Bud en heeft een rechtszaak aangespannen wegens merkinbreuk en verwatering.

Sony Pictures Television Inc. (hierna: Sony) is een van de productiemaatschappijen achter de met zestien Emmy Awards bekroonde tv-serie Breaking Bad, waarvan tussen 2008 en 2013 vijf seizoenen zijn opgenomen. De serie vertelt het fictieve verhaal van Walter White, een docent scheikunde op de middelbare school, die na de diagnose van terminale longkanker in samenwerking met een voormalige student een crimineel leven gaat leiden met de productie en verkoop van de drug crystal meth. White probeert daarmee zoveel geld te vergaren dat zijn vrouw en kinderen onbezorgd verder kunnen leven. De serie is momenteel via Netflix te zien en is tevens op dvd verkrijgbaar. Naast het woordmerk is ook het hiernaast weergegeven logo door Sony als merk geregistreerd.

Licenties: populariteit verzilveren Om de enorme populariteit van de serie te verzilveren, heeft Sony een uitgebreid licentieprogramma voor het merk Breaking Bad opgezet. Het gaat om uiteenlopende merchandise-artikelen zoals kleding, glaswerk, mokken, posters, portefeuilles, sleutelhangers, asbakken, onderzetters, beeldjes, actiefiguren, flesopeners, kussens en briefkaarten. Sony verleent ook licenties aan de drankenbranche.

Grapje? Voor het bier onder de merknaam Breaking Bud gebruikt Knee Deep Brewing company op het etiket dezelfde letters in een groen vierkant. In plaats van de a in bad gebruikt men de u van bud, maar de a en de u lijken door de gekozen uitvoeringswijze sterk op elkaar. Ook wordt op het etiket en in reclames een man in een hazmat (een beschermend pak) afgebeeld. Een beeld dat ook in de serie voorkomt.

Volgens Knee Deep was Sony juist blij toen zij in 2015 met Breaking Bud op de markt kwam. Er is overleg geweest om samen te werken maar dat is op niets uitgelopen. Volgens Knee Deep is Breaking Bud hun succesvolste bier en haar klanten begrijpen dat het om een grapje gaat.

Sony vraagt de rechter nu om de merkinbreuk te verbieden en Knee Deep te laten stoppen met het nabootsen van het Breaking Bad image. Alle reclame en andere uitingen van Breaking Bud moeten onmiddellijk gestaakt worden en tevens vraagt Sony om een flinke schadevergoeding.

Sony kan niet dulden dat een derde partij zonder toestemming en het betalen van rechten een sterk gelijkend merk op de markt brengt, dat bovendien sterk aanleunt tegen de tv-serie en meeprofiteert van de bekendheid van de serie.