Sportswear multinational Puma heeft de Duitse ‘King of Bling’ Philipp Plein voor de rechter gedaagd wegens merkinbreuk op haar springende kat logo. Kan Puma zich verzetten tegen gebruik van gelijkende springende dieren als merk?

De van origine Duitse ontwerper Philipp Plein begon in 1998 in het Zwitserse Lugano een eigen bedrijf en in 2004 bracht hij zijn eerste kledingcollectie op de markt. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 120 Philipp Plein winkels, inclusief drie winkels in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. In 2016 heeft Plein ook een sportlijn (Plein Sport) met onder meer T-shirts, capuchontruien en schoenen op de markt gebracht, waarop hij een specifiek gestileerde kat (tijger) gebruikt.

Het in 1948 opgerichte Puma, dat al kort na de oprichting gebruik maakte van een logo met springende kat, is van mening dat er sprake is van kans op verwarring en maakt bezwaar tegen het gebruik van de gestileerde kat door Plein. Plein heeft in een interview gesteld dat er geen enkele overeenstemming tussen zijn springende tijger en het Puma logo bestaat.

Bij de beoordeling van overeenstemming tussen merken, zoals in deze kwestie, dienen alle omstandigheden van het geval in aanmerking te worden genomen. Enerzijds is de springende kat van Puma een bekend merk en geniet het merk een ruime beschermingsomvang. Aan de andere kant voert het erg ver wanneer Puma zich zou kunnen verzetten tegen alle springende of bewegende dieren.

De rechtbank in Düsseldorf heeft evenwel besloten dat Plein voorlopig moet stoppen met de online verkoop van de sportcollectie in Duitsland. In een nog in te plannen vervolgzitting zal Plein de kans krijgen om officieel te reageren op de aanklacht.

Puma heeft intussen laten weten dat ze zaak niet te laten willen escaleren, maar wel bereid zijn ook in andere landen stappen tegen Plein te ondernemen.

Een stapje voor

Om in procedures – zowel offensief als defensief – goed beslagen ten ijs te komen is het zeer behulpzaam om gegevens te verzamelen over het merk. Niet alleen over omvang van gebruik en de kosten van marketing, maar ook van het bestaan van vergelijkbare/overeenstemmende merken in de markt. Er kan dan snel en adequaat worden opgetreden, mocht u ooit in een procedure betrokken raken.