Rob Leijssen te gast bij Kassa

Onze collega’s Rob Leijssen en Hans Hoeksma wonnen recent een zaak over de renteverhogingen op Euriborhypotheken van ABN Amro. Zaterdag 31 maart jl. was Rob Leijssen te zien bij Kassa om de hoge rentes van Crédit Agricole te bespreken. Duizenden klanten van Crédit Agricole Consumer Finance Nederland kunnen waarschijnlijk aanspraak maken op compensatie voor te hoge rentes van de bank op doorlopende kredieten. Dat blijkt uit onderzoek van Kassa. Crédit Agricole is de grootste verstrekker van consumentenkrediet in Nederland. Het schadebedrag kan oplopen tot vele miljoenen euro’s. Begin 2018 werd de Intermediaire Voorschotbank, een dochter van Crédit Agricole, veroordeeld door het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. De uitspraak volgde na een jarenlange strijd van Gerard de Graauw. Hij sluit in 2006 een doorlopend krediet af waarvoor torenhoge rentes worden gerekend. Die rentes zijn veel te hoog vindt De Graauw en hij krijgt gelijk.

Prospectus

De zaak draait om het prospectus voor de lening. Het KiFiD stelt dat daarin staat dat het rentetarief van De Graauw moet meebewegen met de 3-maands Euribor. Dat is een tarief dat Europese banken aan elkaar rekenen voor leningen. Vanaf 2008 daalt het Euribor-tarief scherp. Maar de rente die De Graauw moet betalen voor zijn krediet blijft ten onrechte hoog. De Intermediaire Voorschotbank moet van het KiFiD de teveel betaalde kredietvergoeding terugbetalen aan haar klant. Volgens de berekening van de bank gaat het om maar liefst 34.000 euro.

Meer labels

Uit onderzoek van Kassa na een tip van De Graauw blijkt dat de tekst in het prospectus door veel meer labels van Crédit Agricole wordt gebruikt. De tekst staat van 2002 tot in 2013 op tientallen momenten online. Het wordt in die periode in diverse downloadbare prospectussen en webpagina’s met productuitleg over doorlopende kredieten gebruikt. Het gaat onder meer om prospectussen van Interbank, NVF Voorschotbank, Finata Bank en Mahuko Financieringen.

Compensatie

Omdat de tekst in het prospectus veel vaker door labels van Credit Agricole is gebruikt, verwacht Rob Leijssen dat veel meer klanten aanspraak kunnen maken op compensatie. Hij denkt dat het totale schadebedrag voor te hoge rentes van Crédit Agricole kan oplopen tot vele miljoenen euro’s.