Het in New York City gevestigde café The End heeft Starbuck Company voor de rechter gedaagd wegens inbreuk op het merk dat zij gebruikt voor een door haar bedacht kleurig drankje zonder koffie. The End is van mening dat de Unicorn Frappuccino van Starbucks op verwarringwekkende wijze overeenstemt met haar Unicorn Latte.

Unicorn Latte The End, eigendom van de Montauk Juice Factory, startte in december van 2016 met de verkoop van een drank onder het merk Unicorn Latte. Het bedrijf heeft er zes maanden over gedaan om het drankje, met daarin gember, dadels en algen, te ontwikkelen. Er zit geen koffie in de Unicorn Latte. In januari 2017 heeft The End een merkaanvraag voor Unicorn Latte ingediend bij het Amerikaanse merkenbureau (USPTO).

Unicorn Frappuccino Starbucks kwam in april 2017 op de markt met een drank onder het merk Unicorn Frappuccino. Dit drankje is samengesteld uit onder meer suiker en natuurlijke en kunstmatige toevoegingen. Unicorn Frappuccino was dit jaar de eerste nieuwe Frappuccino-smaak van Starbucks.

Excuses en schadevergoeding? Het drankje waarvoor het merk Unicorn Latte wordt gebruikt is het populairste product dat Montauk Juice Factory tot nu toe heeft gecreëerd en zij was geschokt en teleurgesteld toen Starbucks met Unicorn Frappuccino, dat zowel voor wat betreft het merk als uiterlijk vergelijkbaar is met haar product, op de markt kwam. Het product van Starbucks bevat echter geen van de gezonde ingrediënten van het drankje waarvoor Unicorn Latte wordt gebruikt.

Volgens de advocaat van Montauk Juice Factory werd hun drankje een succes mede vanwege de aandacht op social media, waardoor het een bekend merk werd. Starbucks, met zijn duizenden koffiewinkels, lanceerde een concurrerend product met een soortgelijke uitstraling en bijna identieke naam en verkocht het in dezelfde kanalen waar ook het product van Montauk Juice Factory bekend werd, waardoor het bedrijf schade lijdt. De grootte van het bedrijf Starbucks en de wijze waarop zij hun Unicorn Frappuccino lanceerden, betekende dat de Unicorn Latte volledig werd overschaduwd. Klanten vroegen bij The End zelfs om een Starbucks Unicorn Frappuccino in plaats van de Unicorn Latte.

Montauk Juice Factory wil excuses van Starbucks en schadevergoeding. Starbucks is inmiddels gestopt met de Unicorn Frappuccino, maar The End wil toch een uitspraak van de rechter.

Beschermingsmogelijkheden Deze zaak geeft aan dat iedere onderneming ongeacht de omvang, bescherming kan verwerven voor haar merken. Juist om een wapen te hebben tegen de navolging door (grote) concurrenten is het zaak om intellectuele eigendomsrechten te beschermen en op tijd de van belang zijnde merken te registreren, net als modellen, of om maatregelen te treffen voor bescherming van techniek of werkwijze (door octrooien) en duidelijkheid te scheppen over eigendom van auteursrechten.