De Europese Investeringsbank (EIB) gaat de bouw van het nieuwe Amphia Ziekenhuis in Breda financieren met een lening van €100 mln. De bank en het ziekenhuis tekenden op donderdag 19 oktober een financieringsovereenkomst.

De financiering loopt via het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) van de Europese Commissie. EFSI is ook wel bekend als het Juncker-plan, naar de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker.

EIB

De EIB is de kredietinstelling voor langlopende leningen van de Europese Unie. De bank stelt langetermijnfinanciering beschikbaar voor investeringen die bijdragen aan de beleidsdoelstellingen van de Unie. Het afgelopen jaar maakte de EIB bekend een recordbedrag van 2,56 miljard euro beschikbaar te stellen voor projecten in Nederland.

Het is voor het eerst dat de bouw van een nieuw ziekenhuis in Nederland gefinancierd wordt door de EIB via het EFSI. De lening van het Amphia Ziekenhuis heeft een lage rente en een looptijd van 27 jaar. Volgens de EIB is langetermijnfinanciering van groot belang voor moderne gezondheidszorg in Nederland. De lening maakt het bovendien makkelijker voor andere investeerders om geld in het nieuwe ziekenhuis te steken. Naast het contract met de EIB tekent het Amphia Ziekenhuis donderdag financieringsovereenkomsten met BNG, Rabobank en ING. Amphia verwacht dat de totale kosten van het nieuwbouwproject rond de €225 mln. uit zullen komen.

Ampia Ziekenhuis

Amphia voorziet in de medische zorg voor de provincie Noord-Brabant. Op de nieuwe locatie zal multidisciplinaire zorg worden aangeboden met plaats voor meer dan 500 nieuwe éénpersoonskamers en 20 operatiezalen. Naar verwachting zullen dagelijks meer dan 3000 patiënten gebruik maken van het nieuwe ziekenhuis, dat daarmee werk biedt aan 4500 mensen.