It is expected that on 1 July 2019 the reporting obligation based on the Working Conditions for Seconded Employees in the EU (WagWeu) will come into effect. This means that foreign service providers who come to provide a service in the Netherlands must report this to the government in advance. If the reporting obligation is not met, both the service provider and the service recipient can receive a fine of 12,000 per non-reported employee.
1. What is the purpose of the duty to report?
The purpose of the duty to report is to gain a better understanding of service providers from the European Union in the Netherlands. This allows the Posting of Workers Directive to be better enforced.
2. When does the reporting obligation take effect?
That is not known yet. There is talk about July 1, 2019.
3. Will the reporting obligation also apply to existing cases?
We don't know that yet. It is possible that as soon as the reporting obligation comes into effect, existing cases must also start reporting as soon as possible.
4. Who must report?
The service provider, who posts an employee to the Netherlands.
Posting Directive and Enforcement Directive The European Posting Directive and Enforcement Directive were implemented in one Dutch law on 18 June 2016: the Working Conditions for Seconded Employees in the European Union (WagwEU).
The Posting of Workers Directive stipulates the conditions of employment to which employees of European companies are entitled when they go to work temporarily in another Member State. The Enforcement Directive is part of the Posting of Workers Directive, and contains measures to better control whether employees receive the working conditions to which they are entitled.
5. What is a "posted" employee?
An employee who temporarily performs work in the Netherlands in the context of transnational service provision on the basis of an employment contract and does not usually work in or from the Netherlands.
6. What is a service provider?
The person who makes his / her employee available from another EU member state in the context of transnational service provision to temporarily work in the Netherlands. In the case of subcontracting, there may be two or more service providers from another Member State who have to report: the main contractor who comes with employees and one or more subcontractors.
7. What is transnational service provision?
Transnational service provision is one of the following 3 situations: - If the service provider includes one employee
leiding en toezicht laat werken in een andere lidstaat in het kader van een overeenkomst tussen de dienstverrichter en de dienstontvanger. Vaak zal het dan gaan om een overeenkomst van opdracht of overeenkomst tot aanneming van werk tussen de dienstverrichter en de dienstontvanger. - Als de dienstverrichter een werknemer van een onderneming ter beschikking stelt aan een vestiging van die onderneming of aan een tot hetzelfde concern behorende onderneming in een andere lidstaat. De werknemer gaat dan onder leiding en toezicht van die onderneming werken. - Als de dienstverrichter tegen vergoeding een werknemer ter beschikking stelt aan de dienstontvanger om onder toezicht en leiding van de dienstontvanger arbeid te verrichten op het grondgebied van een andere lidstaat. Bijvoorbeeld als de dienstverrichter een uitzendbureau is en zijn werknemer ter beschikking stelt aan een inlener.
8. Wat is een dienstontvanger?
- De natuurlijke persoon die in Nederland zijn woonplaats of gewone verblijfplaats heeft of
- de onderneming of rechtspersoon die in Nederland is
gevestigd of - de onderneming, die in Nederland werkzaam is of er
werkzaamheden doet verrichten maar niet in Nederland is gevestigd, waarvoor een gedetacheerde werknemer of zelfstandige in het kader van transnationale dienstverrichting werkzaamheden verricht.
Ook in het geval van onderaanneming door een buitenlandse dienstverrichter blijft de Nederlandse opdrachtgever (en dus niet de buitenlandse hoofdaannemer van het werk) de ontvanger van de dienst.
9. Hoe moet gemeld worden? Schriftelijk of elektronisch aan de Minister van SZW. Waarschijnlijk zal dit de Sociale Verzekeringsbank worden.
10. Wanneer moet gemeld worden? Op een tijdstip vr aanvang van de werkzaamheden. Bij AmvB kan dit tijdstip nader worden ingevuld. Er kan bijvoorbeeld bepaald worden dat de melding binnen een bepaald aantal uur voor aanvang van de werkzaamheden gedaan moet worden. De betreffende AmvB is er nu nog niet.
11. Wat moet er gemeld worden? a. de identiteit van de dienstverrichter. De dienstverrichter
zal bijvoorbeeld zijn naam en nummer van de Kamer van Koophandel moeten vermelden; b. de identiteit van de dienstontvanger (b.v. naam en nummer Kamer van Koophandel); c. de identiteit van de gedetacheerde werknemer; d. wie de contactpersoon van de dienstverrichter is in Nederland voor de periode van transnationale dienstverrichting. Deze contactpersoon fungeert als aanspreekpunt van de dienstverrichter en is beschikbaar voor het verzenden en ontvangen van informatie met betrekking tot de transnationale dienstverrichting. e. de identiteit van de voor de voor de uitbetaling van het loon verantwoordelijke natuurlijke persoon of rechtspersoon. Deze eis geldt uitsluitend wanneer deze een ander is dan de dienstverrichter. f. de aard en de vermoedelijke duur van de werkzaamheden. g. het adres van de werkplek; en h. de bijdrage voor toepasselijke socialezekerheidsregelingen.
12. Moet elke individuele werknemer apart gemeld worden?
Nee. Een dienstverrichter die met meerdere werknemers in Nederland een klus komt doen, kan n melding doen waarbij hij de identiteit van alle werknemers opgeeft.
De meldplicht op grond van art. 8 WagwEU: Q&A 3
13. Wat als er iets verandert gedurende de dienstverrichting?
in dat geval dient de dienstverrichter zijn melding aan te passen. Dit geldt ook indien de werkzaamheden de opgegeven duur overschrijden.
14. Wat moet de dienstverrichter richting dienstontvanger doen?
Hij moet vr aanvang van de werkzaamheden aan de dienstontvanger een schriftelijk of elektronisch afschrift van de melding verstrekken, met daarin ten minste: - de gegevens over zijn identiteit; - de identiteit van de gedetacheerde werknemer; - het adres van de werkplek; - de aard en duur van de werkzaamheden.
15. Wat moet de dienstontvanger doen? De dienstontvanger controleert uiterlijk bij aanvang van de werkzaamheden of het afschrift van de melding, de in punt 11 genoemde gegevens vermeldt. Hij moet daarbij verifiren of de personen die de dienst komen verrichten overeenkomen met de bij de melding opgegeven personen. Daarnaast dient hij te controleren of het opgegeven adres van de werkplek en de opgegeven duur en aard van de werkzaamheden juist zijn. De dienstontvanger moet onjuistheden vr aanvang van de werkzaamheden schriftelijk of elektronisch aan de Minister van SZW melden. Als de dienstontvanger het afschrift niet heeft ontvangen, meldt hij dat ook aan de Minister van SZW. Indien de inspectiediensten een dienstverrichter aantreffen die niet of onjuist heeft gemeld, kan naast de dienstverrichter ook de dienstontvanger beboet worden. Indien de dienstontvanger melding heeft gemaakt van ontbrekende of onjuiste melding, is hij gevrijwaard van sancties maar kan hij wel de dienst laten uitvoeren. De dienstontvanger mag immers niet de dupe zijn van het feit dat de dienstverrichter onjuist heeft gemeld.
16. Moeten zelfstandigen uit een andere EU lidstaat die tijdelijk in Nederland werken, hun dienst ook melden?
Ja, voor zover het gaat om zelfstandigen die werkzaam zijn in bij algemene maatregel van bestuur aangewezen sectoren van het beroeps- of bedrijfsleven. Deze AmvB is er nu nog niet. Het gaat zowel om zelfstandigen die zelf als dienstverrichter optreden richting de Nederlandse dienstontvanger, als om zelfstandigen die werk hebben aangenomen van een buitenlandse dienstverrichter ten behoeve van een Nederlandse dienstontvanger.
De meldingsplicht is niet van toepassing op Nederlandse zelfstandigen die in opdracht van een buitenlandse dienstverrichter werken ten behoeve van een Nederlandse dienstontvanger. Zij zijn immers al op andere manieren bekend bij de Nederlandse instanties, bijvoorbeeld door de afdracht van belasting en inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
17. Wat moeten zelfstandigen melden? Zelfstandigen moeten de volgende zaken melden: - de aard van de werkzaamheden; - de vermoedelijke duur van de werkzaamheden; - de identiteit van de voor de uitbetaling van het loon
verantwoordelijke persoon; - de identiteit van de persoon die de werkzaamheden
uitvoert.
Zij moeten een afschrift van die melding aan de dienstontvanger verstrekken vr aanvang van de werkzaamheden.
18. Komen er uitzonderingen op de meldplicht? Ja, waarschijnlijk wel. Partijen bij de cao Bouwnijverheid hebben b.v. afgesproken een Bouw ID-pas in te voeren waarop de gegevens staan van werknemers en zelfstandigen op de bouwplaats. De regering zal verder voor personen- en goederenvervoer, behalve cabotage-activiteiten, een uitzondering maken.
4
Daarnaast zal de regering een uitzondering maken voor kleine dienstverrichters uit bijvoorbeeld grensregio's die regelmatig in Nederland een dienst verrichten. Voor dit soort dienstverrichters zal daarom de mogelijkheid worden ingevoerd een melding te doen die n jaar geldig is.
19. Komt er nog aparte voorlichting over de meldingsplicht voordat deze in werking treedt?
Yes. Information will be given to both foreign service providers and domestic service recipients. Therefore, if a self-employed person is not familiar with the notification obligation, the recipient of the service will inform him of this.
20. What will happen to the reports? Reports will be used in the context of enforcement of compliance with various national laws, such as, for example, Waadi, the Minimum Wage Act and the Working Hours Act. But the report can also be used to check whether the obligations under various social security laws and the Wage Tax Act have been met.
21. What if you do not report? If one does not report while it should have, a fine of 12,000 per non-reported employee may be imposed on the service provider and the service recipient.
Contact
Edith Franssen Attorney at law Rotterdam T +31 10 224 64 53 E [email protected]
Nico van Dijk Tax adviser Rotterdam T +31 10 224 63 45 E [email protected]
Aleid Langevoord Tax adviser Rotterdam T +31 10 224 65 17 E [email protected]