Aparitia alternativelor bancare digitale reprezinta un inceput al revolutiei fintech-urilor in domeniul bancar. Schimbarile au inceput si se vor accelera, iar de cativa ani avem noi jucatori pe piata care vin in intampinarea clientilor cu solutii cel putin interesante si inovatoare.

Revolut este o institutie emitenta de moneda electronica, infiintata si autorizata de catre autoritatile din Marea Britanie si pasaportata in Romania. Scopul declarat de catre Revolut este de a oferi o solutie tehnica alternativa pentru toate interactiunile clientilor cu bancile, deschidere de conturi, imprumuturi, depozite, incasarea salariului sau a veniturilor curente, si chiar gestionarea investitiilor. Cu toate acestea, Revolut nu este autorizat ca institutie de credit (cel putin la momentul actual) in niciunul dintre statele membre ale Uniunii Europene, prin urmare nu poate constitui depozite sau deschide conturi bancare pentru clientii sai similar bancilor. Potrivit descrierii incluse pe site-ul Revolut precum si al termenilor si conditiilor pe care clientii sai le agreaza, acesta functioneaza prin colectarea de la clienti a unor sume de bani si emiterea echivalentului acestor sume in moneda electronica, spre a fi folosita de catre clienti in efectuarea de plati.

Banii incasati de catre Revolut sunt transferati in conturi bancare deschise la banci din Marea Britanie, pe numele Revolut, intr-unul sau mai multe conturi colectoare unice, nefiind individualizate pentru fiecare client in parte. Astfel, in contextul in care ANAF va dori sa execute silit un debitor care are venituri in conturile Revolut sau care chiar isi incaseaza salariul prin intermediul Revolut, autoritatea fiscala din Romania se poate lovi de cateva bariere legale sau administrative in executarea acestor sume de bani aflate in strainate.

Competenta teritoriala ANAF

Potrivit Directivelor 2010/24/UE si 2011/16/UE transpuse prin Titlul X (Aspecte internationale) din codul de procedura fiscala, autoritatile fiscale romane au posibilitatea de a coopera cu alte autoritati fiscale din statele membre ale Uniunii Europene in vederea recuperarii creantelor datorate de catre cetatenii romani. Cooperarea dintre autoritati se poate realiza atat prin schimb de informatii, cat si prin prezenta reprezentantilor ANAF in anchetele administrative derulate de catre autoritatile fiscale straine. De asemenea, la cererea autoritatilor fiscale dintr-un stat membru catre un alt stat membru, cel din urma poate recupera creantele statului solicitant de la debitorii acestuia care au active pe teritoriul sau, in temeiul unui titlu care permite executarea silita in statul membru solicitat si care reflecta continutul unui titlu executoriu din statul solicitant (spre exemplu legea romana considera titlu executoriu decizia de impunere a ANAF la data implinirii termenului de plata), folosindu-se doar de mijloacele de executare existente in statul in care bunurile debitorului se afla.

Important de precizat este ca ANAF poate cere executarea activelor unui debitor roman aflate in strainatate (inclusiv a unui cont bancar strain) doar daca anterior a incercat recuperarea creantelor pe teritoriul Romaniei, regula fiind ca recuperarea creantelor de catre autoritatile altui stat are caracter subisidiar. Doar in anumite conditii poate ANAF sa ceara recuperarea creantelor debitorilor romani cu ajutorul autoritatilor fiscale straine, printre acestea numarandu-se: cazul in care in mod evident debitorul nu detine active pe teritoriul Romaniei, sau executarea sa pe teritoriul national ar cauza dificultati disproportionate. 

De asemenea, in eventualitatea in care prin efectul Brexit, din 2019, Marea Britanie nu va mai fi considerata un stat membru al Uniunii Europene, in relatia dintre autoritatile sale si Romania se va aplica conventia privind asistenta administrativa reciproca in domeniul fiscal dezvoltata de OECD si Consiliul Europei, ratificata de Romania la 15 octombrie 2012, in vigoare in 124 de jurisdictii, inclusiv Marea Britanie, si care contine prevederi similare directivelor europene.

Prin urmare, autoritatea fiscala romana are anumite mijloace la dispozitie pentru poprirea unui cont bancar din strainatate, insa cu singuranta aceasta este o procedura greoaie si de lunga durata, care nu este foarte des intalnita in practica.

Posibilitatea executarii conturilor deschise la Revolut

Asa cum mentionam anterior, Revolut, nefiind institutie de credit, nu deschide pe numele clientilor sai conturi bancare pe care ANAF le poate popri. Daca ANAF indeplineste toate conditiile cerute de legea romana pentru executarea bunurilor aflate pe un teritoriu strain, va intampina anumite dificultati in a executa conturile Revolut si banii aflati in acestea. In primul rand, intrucat banii ajung intr-o banca din Marea Britanie intr-un cont colector unic deschis pe numele Revolut si neindividualizat pentru fiecare client in parte, ANAF nu ar putea popri acel cont fara un titlu executoriu impotriva lui Revolut.

Clientii Revolut au deschise conturi la Revolut in care sunt depozitate de fapt monede electronice, insa nu credem ca aceste conturi pot fi poprite in sensul legii romane - care se refera la conturi bancare. Cu toate acestea, autoritatile fiscale (si in general orice creditor) ar putea considera ca aceste monede electronice reprezinta un tip de creanta pe care Revolut o datoreaza clientilor sai la cerere acestora. Astfel, ANAF va putea soma Revolut, in calitatea sa de tert debitor al debitorului roman, in vederea platii echivalentului in bani a acestor creante in anumite conturi indicate pentru recuperarea datoriilor catre stat. Conform informatiilor de pe site-ul Revolut, acesta declara ca va coopera cu autoritatile din statele unde isi desfasoara activitatea. In cazul in care ulterior somatiei Revolut nu va face plata ceruta, ANAF va avea posibilitatea, cel putin la nivel teoretic, de a popri contul bancar din Marea Britanie deschis pe numele Revolut – el fiind considerat un tert poprit si va putea recupera doar suma de bani datorata de catre Revolut clientului sau.

Astfel, ANAF nu este complet lipsit de mijloace pentru a-si satisface creantele impotriva debitorilor romani care isi transfera veniturile in conturi Revolut, insa va intampina dificultati administrative considerabile si va avea nevoie de concursul autoritatilor din Marea Britanie. Ne asteptam ca in contextul utilizarii din ce in ce mai frecvente si intense a solutiilor fintech de acest tip sa apara norme si practica in materia fiscala care sa duca la o reglementare simplificata si mai flexibila a executarilor silite de acest gen.