Weer is de onderkant van een schoen onderwerp van een juridisch gevecht. Na de rode zool van de Louboutin pumps is het nu de beurt aan de stoere onderkant van de bekende Dr. Martens schoenen.

Dr. Martens is een Brits merk dat zeer herkenbare schoenen maakt. Volgens Dr. Martens is het model Airwair 1460 nagemaakt door de Amerikaanse ontwerper Steve Madden, een notoire inbreukmaker aldus Dr. Martens. De zool in kwestie heeft een bepaald, herkenbaar patroon en deze uiterlijke kenmerken zijn volgens Dr. Martens door Steve Madden exact gekopieerd.

De namaak van de zool van de schoen kan volgens Dr. Martens geen toeval zijn. Er zijn creatieve keuzes gemaakt bij het ontwerp van de zool en daarmee is het uiterlijk van het patroon niet vanzelfsprekend. Het kopiëren van de schoen door Steve Madden is een poging om mee te liften op de bekendheid van de producten van Dr. Martens. Er ontstaat bovendien verwarring bij en misleiding van het publiek en hierdoor lijdt Dr. Martens schade.

Dr. Martens vraagt de rechter:

  • een permanent verbod voor het kopiëren van haar schoenen door Steve Madden;
  • het verwijderen van alle advertenties waarin de inbreuk makende schoen voorkomt;
  • afdracht van de gemaakte winst op de inbreuk makende schoen en
  • betaling van een schadevergoeding (o.m. voor de advocaatkosten).

Beschermingsmogelijkheden Het uiterlijk van een schoen of schoenzool kan bescherming genieten op grond van de modelwetgeving en auteursrechtwetgeving. In beide gevallen moet er sprake zijn van een zekere mate van oorspronkelijkheid en moeten er creatieve keuzes zijn gemaakt. Voor een beroep op modelwetgeving of auteursrechtwetgeving gelden verschillende eisen en is het uiteindelijke oordeel of er met succes een beroep kan worden gedaan op die wetgeving afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het geval.

Ook speelt subjectieve beoordeling een grote rol en om die reden is het van belang om u niet alleen bijtijds te laten adviseren over te treffen beschermingsmaatregelen, maar in het geval van een conflict ook tijdig te laten bijstaan door een deskundige om uw belangen op juiste manier te behartigen.