De Duitse multinational Adidas gaat de strijd aan met de Spaanse voetbalclub FC Barcelona. Adidas heeft oppositie ingediend bij het Amerikaanse merkenbureau USPTO tegen de aanvraag van FC Barcelona van een merk bestaande uit het patroon van de blauw-rode kleuren zoals dat ook voorkomt op het shirt van de club.

Volgens Adidas maakt het merk van FC Barcelona inbreuk op haar bekende drie strepen-merk. Het gedeponeerde merk bestaat uit strepen of stroken, waarvan de tweede, de vierde en de zesde strook rood zijn en de overige stroken blauw. Adidas is van mening dat het merk van FC Barcelona verwarringwekkende gelijkenis vertoont met haar drie strepen-merk en vindt dat de registratie van het merk van FC Barcelona geweigerd moet worden.

Het drie strepen-merk van Adidas is algemeen bekend en beroemd. Niet alleen bij sporters, maar ook bij het brede publiek dat kleding en schoenen voorzien van het drie strepen-merk draagt zonder actief te sporten. Het merk van Adidas werd in 1952 op de markt gebracht en sinds die tijd heeft het bedrijf honderden miljoenen euro’s aan reclame en sponsoring uitgegeven, ter bevordering van de verkoop van haar producten voorzien van het merk.

Adidas versus Nike
Opvallend is dat de oppositie werd ingediend op de dag nadat Adidas het sponsorschap van FC Barcelona had verloren aan Nike. Nike en Barcelona sloten een contract van € 155 miljoen per jaar voor de periode van 2018-2028. Ook Chelsea ging dit jaar over van Adidas naar Nike, voor een bedrag van € 68 miljoen per jaar. Adidas is nog wel sponsor van Real Madrid, voor € 120 miljoen per jaar, en Bayern München voor € 730 miljoen voor de periode tot 2030. Manchester United stapte in 2014 na 13 jaar sponsorschap van Nike over naar Adidas en ontving daarvoor naar verluidt een bijdrage van € 85 miljoen per jaar. Astronomische bedragen die echter ook kunnen worden afgezet tegen de exposure en bijvoorbeeld de bijdrage in opleiding van jeugdspelers en nog grotere bedragen die bij de voornoemde clubs omgaan met de verkoop van shirts en andere merchandise artikelen.

Verwatering
Om haar sterke merk te beschermen heeft Adidas eigenlijk geen andere keus dan om oppositie in te dienen. Treedt zij niet op, dan kan haar sterke merk verwateren en dat kan op den duur vergaande gevolgen hebben. Het zal dan ook met gemengde gevoelens zijn dat Adidas actie moet ondernemen tegen een icoon van het mondiale voetbal.

Ook wanneer uw merk een minder grote bekendheid heeft, is het zaak om een strategie voor de handhaving van uw rechten te bepalen.