Procter & Gamble (P&G) maakt bezwaar tegen de opmaak van de verpakking van shampooflessen van Vi-Jon uit Sint Louis, die Vi-Jon voor onder meer de Amerikaanse winkelketens CVS, Kroger en Dollar General maakt. De shampoofles van Vi-Jon lijkt volgens P&G te zeer op de fles van haar merk Head & Shoulders.

Wereldwijd nummer 1
P&G’s Head & Shoulders is het best verkopende shampoomerk in de wereld met een omzet van honderden miljoenen euro’s. In 2007 heeft P&G een onderscheidende shampoofles op de markt gebracht. De fles is overwegend wit en heeft een platte zijde aan de rechterkant en een bolle aan de linkerkant. De blauwe dop is doorschijnend. Op het etiket staan onder meer de termen 2 in 1, dry scalp care, dandruff shampoo and conditioner, almond oil en enkele amandelen afgebeeld. P&G heeft inmiddels meer dan 78 miljoen dollar besteed aan reclame voor het merk Head & Shoulders.

Kans op verwarring
Zoals gezegd brengt Vi-Jon een shampoo op de markt in een fles die volgens P&G te zeer lijkt op de fles van haar product, waarvoor zij het merk Head & Shoulders gebruikt. Volgens P&G kan de consument in verwarring raken. Hij kan denken dat er een relatie is tussen VI-Jon en P&G. Bovendien kan door het gebruik van de gewraakte verpakking, verwatering van het merk Head & Shoulders optreden. P&G eist dat Vi-Jon stopt met alle reclame die voor het product wordt gemaakt. Daarnaast wil P&G dat zij alle bestaande etiketten en flessen van Vi-Jon ter vernietiging in handen krijgt, dat zij de door Vi-Jon gemaakte winst met de verkoop van de flessen ontvangt en bovendien dat zij een passende schadevergoeding krijgt. Het is nu aan de rechter om een oordeel te vellen.

Naast woorden en logo’s, kunnen ook de vorm van een verpakking, de kleur of de opmaak van een verpakking als merk worden ingeschreven. Denk bijvoorbeeld aan de fles van Coca-Cola of het geel van Zwitsal. Daarnaast kunnen elementen van een verpakking of de verpakking in het geheel octrooirechtelijke, modelrechtelijke of auteursrechtelijke bescherming genieten. P&G heeft veel geïnvesteerd in alle aspecten van haar merken en verpakkingen en als iemand daar inbreuk op maakt, dan treedt zij daar tegen op.

Het is niet alleen zaak om uw eigen merken of (opmaak van) verpakking(en) adequaat te beschermen, maar het is ook zaak om u goed te laten adviseren over de beschikbaarheid van merken, verpakkingen of de opmaak van verpakkingen die u wilt gaan gebruiken.