McQueen is in Australië een veel voorkomende achternaam en om die reden niet als merk te monopoliseren, zo ondervond de merkhouder achter wijlen de modeontwerper Alexander McQueen kort geleden.

Autumnpaper Ltd., de houder van de intellectuele eigendomsrechten van Alexander McQueen, diende in Australië een verzoek tot registratie in voor het woordmerk McQueen. Het merk werd gedeponeerd voor luxewaren als parfums, horloges, tassen, kleding, schoeisel en retaildiensten in het kader van de verkoop van luxeartikelen.

Na publicatie in het Australische merkenblad diende de Australische firma Metropolitan Investment Group oppositie in tegen de aanvraag van het merk op grond van het feit dat McQueen een veel voorkomende achternaam is in Australië en dat volgens de Australische wetgeving een aanvraag voor een merk, dat bestaat uit of een deel van een veelvoorkomende achternaam bevat, moet worden geweigerd.

Diverse eerdere registraties In een reactie hierop betoogde Autumnpaper dat zij al beschikt over diverse registraties in Australië waaronder drie registraties voor het merk Alexander McQueen, vijf registraties voor het woord- en beeldmerk MCQ, en twee gestileerde versies van het merk McQueen. Maar het Australische merkenbureau werd hier niet door overtuigd.

Het Australische merkenbureau betoogde dat het uitgebreide gebruik van het merk Alexander McQueen en de beeldmerken McQueen niet voldoende zijn om het gebruik van het (aangevraagde) woordmerk McQueen te bewijzen. Bovendien stelt zij dat Autumnpaper niet heeft kunnen aantonen dat het merk McQueen zich onderscheidt van andere McQueen merken, wat een eerste vereiste is voor het verkrijgen van een merkregistratie. Kortom: het merk werd door het Australische merkenbureau geweigerd. Het is nog niet zeker of Autunmpaper tegen de beslissing in beroep gaat.

Christine McQueen Hetzelfde overkwam het bedrijf Autumnpaper in een oppositie tegen de merkaanvragen van Christine McQueen. Zij verloor in deze zaak eveneens de strijd tegen Metropolitan Investment Group. Autumnpaper had oppositie ingediend tegen de aanvragen voor het woordmerk Christine McQueen en het beeldmerk CMQ van Metropolitan. Christine McQueen is een bekende Australische escortgirl en had aanvragen tot registratie ingediend voor het woordmerk Christine McQueen en het beeldmerk CMQ.

Autumnpaper was van mening dat deze merken van Metropolitan inbreuk maakten op haar merkrechten. Bovendien vond zij dat de merken van Metropolitan te kwader trouw waren ingediend, met de intentie om mee te liften op de (luxe)reputatie en bekendheid van Alexander McQueen. Autumnpaper kon toen niet aantonen dat het merk Alexander McQueen een bekend merk in Australië is, ondanks het feit dat bijvoorbeeld de bruidsjurk van Kate Middleton, de vrouw van de Engelse kroonprins William, in 2011 werd ontworpen door het modehuis van Alexander McQueen.

Onvoldoende bewijs van gebruik Het Australische merkenbureau vond de bewijzen van gebruik te gering en de merken van Metropolitan konden geregistreerd worden. Het merkenbureau gaf nog wel aan, dat indien er betere bewijzen van gebruik waren overlegd, de beslissing anders zou zijn geweest.

Bewijs van gebruik is vaak een belangrijk item in merkaanvragen en kwesties. Bewaar dan ook van ieder jaar voldoende bewijzen. Naast facturen ook brochures en advertenties voorzien van een datum. Op die manier bent u in staat om in voorkomend geval het bewijs van gebruik van uw merk te leveren.