Pe fondul interesului crescut al consumatorilor pentru identificarea precisa a provenientei, ingredintelor si valorilor nutritionale ale alimentelor, incepand cu 2014 vor fi aplicate noi reglementari europene si nationale cu privire al etichetarea produselor de acest tip. Ele prevad obligatii suplimentare pentru producatorii de alimente, cu scopul declarat de a asigura o protectie sporita consumatorilor.

Pe piata romaneasca, prevederile cu caracter general din domeniul etichetarii alimentelor raman valabile in continuare, insa 2014 aduce noi reglementari europene care impun conditii mai restrictive privind informarea consumatorilor referitor la produsele alimentare, precum si noi mentiuni de sanatate permise pentru a fi trecute pe etichete. 

Informarea suplimentara a consumatorilor 

Regulamentul nr. 1169/2011 al Parlamentului European si al Consiliului Europei privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare si de modificare a mai multor acte normative, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (nr. L 304 din 22.11.2011) aduce elemente de noutate fata de reglementarea aflata in vigoare, aplicabila produselor alimentare. Acestea vizeaza in principal:

  • o lizibilitate mai buna (stabilirea unor dimensiuni minime ale fontului folosit pe etichetele produselor alimentare);
  • cerinte de etichetare a produselor vandute prin mijloace de comunicare la distanta; 
    indicarea tarii de origine a ingredientului/ingredientelor primar(e), in cazul in care difera de tara de origine a produsului;
  • indicarea tarii de origine sau a locului de provenienta pentru anumite tipuri de carne (porc, oaie, capra, pasari de curte).

Atentie! Produsele alimentare introduse pe piata sau etichetate inainte de 13 decembrie 2014, care nu respecta prevederile Regulamentului nr. 1169/2011, pot fi comercializate totusi pana la epuizarea stocurilor. Prevederi specifice cu privire la folosirea denumirii de „carne tocata” (criterii de compozitie controlate pe baza unei medii zilnice) intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2014. 

Mentiuni legate de impactul asupra sanatatii: ce este permis? 

Regulamentul nr. 1169/2011 mai stabileste obligativitatea etichetarii nutritionale, indiferent daca produsul alimentar poarta sau nu mentiuni nutritionale sau informatii legate de impactul asupra starii de sanatate a consumatorului, insa doar incepand cu 13 decembrie 2016. La nivel national, Codul Consumului si Hotararea de Guvern nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor prevad interdictia ca eticheta sa atribuie alimentelor proprietati de prevenire, tratare sau vindecare a bolilor sau sa faca referiri la astfel de proprietati, cu exceptia apelor minerale naturale si a altor alimente mentionate in acte normative specifice. Un astfel de act normativ este Regulamentul nr. 432/2012 al Comisiei care reglementeaza, incepand cu 14 decembrie 2012, mentiunile de sanatate permise pentru a fi inscrise pe produsele alimentare.

Acest regulament a suferit modificari in lunile iunie-septembrie 2013 prin introducerea unor noi mentiuni de sanatate permise la nivelul Uniunii Europene, cum ar fi: pentru prune uscate – „Prunele uscate contribuie la functionarea corespunzatoare a intestinelor” sau fructoza – „Consumul de alimente care contin fructoza duce la o crestere mai redusa a glicemiei decat produsele alimentare care contin zaharoza sau glucoza”, etc. Aceste noi mentiuni de sanatate pot fi folosite incepand cu 23 septembrie 2013 (cele cuprinse in Regulamentul Comisiei nr. 851/2013), respectiv 2 ianuarie 2014 (cele cuprinse in Regulamentul Comisiei nr. 536/2013).

For the online version, please click here