Het Amerikaanse bedrijf Old World Creamery brengt sinds een aantal weken boter op de markt onder de naam Irishgold. Dit is tegen het zere been van het populaire botermerk Kerrygold, dat vindt dat er sprake is van merkinbreuk en daarom naar de rechter is gestapt.

Kerrygold

Kerrygold Pure Irish Butter is een hoger geprijsde boter die wordt geïmporteerd uit Ierland en in de gehele Verenigde Staten wordt verkocht, behalve in de staat Wisconsin. De boter is zo populair dat inwoners van Wisconsin naar een andere staat rijden om de boter daar in te slaan. De boter mag niet in Wisconsin worden verkocht om protectionistische redenen.

Alle boter die in Wisconsin wordt verkocht moet namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen, en de lokale overheid verbiedt de verkoop van boter die geproduceerd wordt buiten de Verenigde Staten. Kerrygold wordt geproduceerd en verpakt in Ierland door de in Dublin gevestigde firma Ornua. Inmiddels heeft Ornua voldaan aan de wetgeving in Wisconsin en mag haar product daar sinds kort ook verkocht worden.

Irishgold

De in de Verenigde Staten gevestigde firma Old World Creamery heeft geprobeerd de wet te omzeilen. Een paar weken geleden kondigde de firma aan om uit Ierland geïmporteerde boter te verkopen onder de merknaam Irishgold. Zij koopt de boter in bulk in bij Waterford Dairy in Ierland en verwerkt en verpakt het in de Verenigde Staten en brengt het dan op de markt conform de regels van de staat Wisconsin.

Merkinbreuk

Kort nadat zij op de hoogte waren van de plannen van Old World Creamery stapten Ornua Foods North America en Ornua Co. Ltd uit Dublin naar de rechter wegens merkinbreuk en werd er een tijdelijk verkoopverbod gevraagd. Volgens Ornua had Old World Creamery elk ander merk kunnen verzinnen maar koos zij juist voor een merknaam die overeenstemt met Kerrygold. Beide merken gebruiken op de verpakking de term 'Pure Irish Butter' en beide merken bestaan uit twee lettergrepen waarvan de laatste identiek is en de eerste een relatie legt met Ierland.

Kerrygold is al 25 jaar een geregistreerd woord- en beeldmerk in de Verenigde Staten en de kans om deze merkzaak ook in de bodemprocedure te winnen acht de rechter vrij groot. Om die reden heeft hij het tijdelijk verkoop verbod van Irishgold goedgekeurd.