In een interessante zaak heeft Lionel Messi een belangrijke overwinning behaald. In 2011 heeft hij het volgende merk aangevraagd bij de Europese merkenautoriteit, gericht op onder meer kleding en sportartikelen:

Tegen deze merkaanvraag werd bezwaar gemaakt door een andere partij, op basis van twee oudere merkregistraties voor het woord MASSI, óók gericht op kleding. De Europese merkenautoriteit EUIPO wees eerder het bezwaar toe: de merken MESSI en MASSI zouden tot verwarringsgevaar kunnen leiden. Volgens EUIPO leken de merken teveel op elkaar. Daarnaast meende EUIPO dat de naam Messi niet voor iedereen in de EU direct een betekenis had, omdat alleen voetbalfans zouden weten dat de naam verwijst naar Lionel Messi.

Bekendheid Messi

Messi ging in hoger beroep bij de Europese rechter. Die oordeelde dat Messi bij een veel groter publiek bekend is dan alleen bij voetballiefhebbers. Hij komt immers vaak op tv en wordt regelmatig genoemd in kranten, op de radio en in films. Daarom zou volgens de rechter niet moeten worden gekeken naar welk deel van het publiek wél bekend is met Messi, maar is eerder de vraag ‘wie kent hem niet?’.

Geen verwarringsgevaar

Vanwege de enorme bekendheid van Messi zal een groot deel van het publiek een verband leggen tussen het merk MESSI en de voetballer. Het merk MESSI heeft daarom een geheel andere betekenis dan het merk MASSI, dat hooguit verwijst naar het Italiaanse woord voor ‘keien’. Dat de merken MASSI en MESSI visueel en fonetisch op elkaar lijken, is daarom niet meer relevant: volgens de rechter is er geen gevaar voor verwarring bij het publiek.

Messi heeft deze zaak dus gewonnen. Maar, mogelijk komt er nog een verlenging: er kan nog beroep worden aangetekend tegen deze uitspraak.