De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump domineert al enkele maanden de internationale media. De Amerikaanse zakenman hoopt na 8 november Barack Obama op te volgen - als 45ste president van de Verenigde Staten. Uit recente peilingen blijkt evenwel dat de kans aannemelijker is dat Hillary Clinton de nieuwe Amerikaanse president zal worden. Mocht dat zo zijn, dan zal Trump wellicht zijn zakelijke imperium verder gaan uitbreiden in de Europese Unie. Hij heeft hier al een voorschot op genomen door diverse merkregistraties te verrichten.

Trump, ook wel bekend als ‘the Donald’, zal bij een nederlaag waarschijnlijk niet bij de pakken gaan neerzitten en wellicht het ondernemerschap weer oppakken. De Republikein bezit vele merken in, maar ook buiten Amerika. Zo heeft DTTM Operations Inc., het bedrijf dat de merkdepots verricht voor Trump, momenteel 15 merkregistraties in de Europese Unie in beheer.

Op basis van de registratiegegevens van de respectieve merken, is het mogelijk dat u in de toekomst ergens in de Europese Unie een biertje voorzien van het merk TRUMP drinkt in een restaurant met dezelfde naam gevestigd in een hotel met het merk TRUMP gelegen naast een golfbaan met eveneens dezelfde naam. Daarnaast is het merk TRUMP ook geregistreerd voor (onder meer) riemen, verzekeringen, stoelen, sponzen en kerstdecoratie. Ook heeft Trump zijn wapenschild laten registreren voor onder meer spiegels, pennen en theepotten.

Opvallend is dat maar liefst veertien van de vijftien geregistreerde merken het woord TRUMP bevatten. De uitzondering geldt voor NUMQUAM CONCEDERE, dat gebruikt wordt voor diensten van een golfbaan in Schotland. Het is de Latijnse vertaling voor “never give up”: een zinsnede die Trump de komende weken misschien nog wel eens te horen zal krijgen van zijn aanhangers.

Registreren is beter dan genezen
Veel bekende personen registreren hun merk ook om daarmee op te kunnen treden tegen derden die ongerechtvaardigd voordeel trekken uit de opgebouwde reputatie van de bekende persoon.