Gisterenavond was het weer een mooie Champions League avond. Het voetbalspel merkt dus gelukkig (nog) niets van de kruistocht van de Europese Commissie die de ene na de andere voetbalclub aan de schandpaal nagelt. Nederlandse en buitenlandse voetbalclubs worden door de Europese Commissie beticht van het verkrijgen van onrechtmatige staatssteun.

Het verlenen van staatssteun is verboden

Staatssteun is een zuiver Europese aangelegenheid. Een voorbeeld van staatssteun is het verkopen van grond tegen een niet marktconforme prijs. Het verlenen van staatssteun is verboden, tenzij de maatregel is goedgekeurd door de Europese Commissie of sprake is van een uitzondering (vrijstelling). Het is belangrijk – met name voor ondernemingen – om te bezien of sprake is van staatssteun, aangezien ongeoorloofde steun met rente moet worden terugbetaald door de onderneming. Een gegeven paard moet hier dus wel degelijk in de bek worden gekeken…

Real Madrid

Vorige week werd bekend dat de Europese Commissie ook mogelijke staatssteun aan Real Madrid gaat onderzoeken. De ‘Koninklijke’ lag al eerder onder vuur. De Burgemeester van de gemeente Madrid, de President van de autonome regio Madrid en de President van de voetbalclub Real Madrid hadden in 2001 een overeenkomst gesloten over de ontwikkeling nabij het stadion van Real Madrid. In de overeenkomst verbinden de overheden zich tot een inspanningsverbintenis om de bestemming van het perceel te veranderen. Hierdoor konden op de grond vier grote kantoortorens worden gebouwd. De opbrengsten van de verkoop en exploitatie van de torens leverde flink wat extra zakgeld op voor Real Madrid (dat wellicht gebruikt zou kunnen zijn gebruikt om de Galácticos-spelers te kopen). De Europese Commissie oordeelde destijds dat dit geen staatssteun was (Schriftelijke vraag P-2491/02, Europees Publicatieblad 12 juni 2003, p. 87.). Het voordeel – aldus de Commissie – werd niet betaald uit de portemonnee van de overheid.

Nu bekijkt de Commissie opnieuw het mogelijk verlenen van staatssteun aan de club. De gemeente Madrid heeft blijkbaar in 2011 voor ongeveer EUR 22 miljoen grond gekocht van Real Madrid. Deze grond was eerder gekocht door Real Madrid van de gemeente voor EUR 421.000. In plaats van de betaling van EUR 22 miljoen lijkt Real Madrid grond te krijgen van de gemeente voor het ontwikkelen van haar stadion. De Commissie gaat onderzoeken of dit conform de staatssteunregels gebeurde.

Het zal moeten blijken of de kruistocht van de Commissie iets zal opleveren. Mocht de Commissie menen dat sprake is van onrechtmatig verkregen staatssteun, dan zouden de verschillende voetbalclubs mogelijk miljoenen euro’s aan staatssteun (inclusief rente) moeten gaan terugbetalen. Gelukkig heeft de kruistocht van de Commissie gisterenavond nog geen invloed gehad op het spel. Hopelijk blijft dit zo en kan ik over enkele weken weer met mijn vader op de bank naar een mooie Champions League finale kijken…