Alibaba Group Holding Ltd, de Chinese e-commerce gigant, heeft een rechtszaak aangespannen tegen de in Dubai gevestigde Alibabacoin Foundation. Deze foundation is uitgever van een cryptocurrency genaamd 'Alibabacoin'. Alibaba stelt dat Alibabacoin inbreuk maakt op haar merkrechten.

Alibaba is van mening dat haar merk door de (vermeende) inbreukmakers wordt misbruikt teneinde via een ‘Initial Coin Offering (ICO)’ $ 3,5 miljoen op te halen. De Chinese e-commerce gigant stelt dat in plaats van een eigen merk op te bouwen, Alibabacoin Foundation moedwillig de naam van Alibaba misbruikt met als gevolg dat het publiek denkt dat er een relatie is tussen Alibaba en Alibabacoin. De merken zouden bij het publiek verwarring veroorzaken omdat men zou kunnen denken dat beide bedrijven aan elkaar gelieerd zijn en dat Alibaba de bron is van de cryptocurrencydienst. Alibaba beweert verder dat verschillende, niet nader genoemde, nieuwszenders valselijk melding hebben gemaakt van een band tussen Alibaba en de Alibabacoin Foundation.

In een persbericht van 26 maart jl. betwist de Alibabacoin Foundation de bewering dat zij een relatie heeft met Alibaba. De deelnemers aan het project hebben geen specifieke band, overeenkomst, partnerschap of eender welk contract ook met Alibaba.

De rechter in de Verenigde Staten heeft inmiddels een tijdelijk verkoopverbod ingesteld. Op de website van Alibabacoin staat nu de volgende waarschuwing:

"If you are a resident of a country where cryptocurrency ICOs are prohibited, please do not continue. Our Foundation will not be responsible for any legal issues concerning your participation. Our ICO is not available to the mainland of United States of America as we do not have any permission from the United States of America government."

De kans dat Alibabacoin met dit merk verder kan gaan, achten wij niet zo groot. Immers, de kans op verwarring met het merk Alibaba is zeer aanwezig. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen in deze zaak.