Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) verhuist in 2019 van Londen naar Amsterdam. Het Nederlandse bod won maandag de aanbesteding en versloeg daarmee de overige inzendingen van 15 andere lidstaten. Het EU-agentschap waakt over de kwaliteit en veiligheid van geneesmiddelen en faciliteert de toegang van nieuwe innovatieve geneesmiddelen tot de Europese markt.

Door komst van het EMA naar Amsterdam kan het agentschap ‘haar belangrijke werk ook na de Brexit ongestoord voortzetten’, aldus Minister Bruins van Volksgezondheid (VWS). Aanvankelijk hadden negentien EU-lidstaten zich kandidaat gesteld voor de huisvesting van het EMA. De gegadigden hoopten dat de komst van het EMA een economische impuls zou opleveren. De instelling brengt 890 werknemers met zich mee, en trekt ieder jaar naar schatting zo’n 36.000 bezoekers, zo blijkt uit onderzoek van het NRC.

Deze veronderstelde positieve effecten van het EMA voor de Nederlandse economie worden benadrukt door minister-president Rutte. Daarnaast heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) aangegeven zeer verheugd te zijn over de komst van EMA naar Amsterdam. ‘Het CBG zal de komst van de EMA naar Amsterdam ondersteunen zodat, in het belang van de patiënt, de continuïteit en kwaliteit van de toelating en bewaking van medicijnen op hetzelfde hoge niveau blijft’, aldus de directeur van het CBG.