Bouwpraktijk opgelet! Op 1 april a.s. wordt het Bouwbesluit 2012 gewijzigd (Stb. 2014, 51).

Met deze wijziging van het Bouwbesluit 2012 wordt enerzijds beoogd een aantal knelpunten uit de bouwpraktijk weg te nemen. Hiertoe wordt het Bouwbesluit 2012 vereenvoudigd door bepaalde eisen te laten vervallen. Zo gelden lichtere geluidsvoorschriften voor het uitvoeren van bedrijfsmatige bouw- en sloopwerkzaamheden. Anderzijds wordt met de wijziging dierenwelzijn bevorderd door verzwaarde eisen te stellen aan de brandveiligheid van veestallen.

Knelpunten bouwpraktijk

Eind november 2013 heeft de minister voor Wonen en Rijksdienst de Tweede Kamer een brief gestuurd. Hierin wordt aangegeven dat de crisis in de bouwsector een urgent vraagstuk is dat actie van sociale partners en kabinet vergt. Vereenvoudiging van de regelgeving kan volgens de minister een bescheiden maar niet onbelangrijke bijdrage leveren aan de crisisbestrijding. In de brief zet de minister uiteen hoe hij knelpunten in de bouwpraktijk weg wil nemen.

Interessant is dat uit een recente rapportage van de Wereldbank (Doing Business 2014) blijkt dat Nederland als 97e scoort op een ranglijst van 189 landen met betrekking tot het gemak waarmee alle noodzakelijke vergunningen verkregen kunnen worden voor de bouw van een bedrijfsgebouw. Er zijn in Nederland relatief veel procedures nodig voordat een bedrijfsgebouw daadwerkelijk neergezet kan worden, waar relatief een lange periode en hoge kosten mee gemoeid zijn. Dat moet volgens de minister beter kunnen.

Het kabinet zet in op vereenvoudiging van regelgeving en het bieden van maatwerk. Een deel van de vereenvoudiging moet gerealiseerd worden met de nieuwe Omgevingswet. Vooruitlopend op de inwerkingtreding daarvan – gestreefd wordt naar 2018 – worden andere maatregelen genomen. Deze maatregelen worden neergelegd in onder meer de Crisis- en herstelwet en het Bouwbesluit 2012.

Enkele wijzigingen van het Bouwbesluit 2012:

  1. Vereenvoudiging geluidsvoorschrift

Het geluidsvoorschrift van het Bouwbesluit 2012 dat betrekking heeft op het reguleren van geluidhinder door bouw- of sloopwerkzaamheden wordt vereenvoudigd.

Op grond van het huidige artikel 8.3 mogen bouw- of sloopwerkzaamheden die een geluidniveau veroorzaken van ten minste 60 dB(A) op de gevel van een aangrenzende woon- of gebruiksfunctie alleen op werkdagen tussen 7:00 uur en 19:00 uur worden uitgevoerd. Het nieuwe artikel 8.4 staat toe dat deze werkzaamheden ook tussen genoemde tijden op zaterdag mogen worden uitgevoerd. Voor de zaterdag is dan dus geen ontheffing meer nodig.

Daarnaast verduidelijkt het nieuwe artikel 8.4 dat (1) de beperkingen slechts gelden voor bedrijfsmatigebouw- of sloopwerkzaamheden en dus niet ook voor die van de doe-het-zelver, dat (2) een geluidsbelasting van meer dan 80 dB(A) in geen enkel geval is toegestaan – behoudens ontheffing, en dat (3) het geluid dat geproduceerd wordt door bouw- en sloopwerkzaamheden gemeten moet worden op de gevel van geluidsgevoelige objecten. Hieronder vallen onder meer woningen, onderwijsgebouwen en ziekenhuizen. Voor de definitie van geluidsgevoelige objecten wordt aangesloten bij de definitie hiervan in artikel 11.1 van de Wet milieubeheer (en de uitwerking in artikel 2 van het Besluit geluid milieubeheer).

Tevens wordt met het wijzigingsbesluit een vereenvoudiging doorgevoerd in de berekening van de geluidsbelasting. Als het gunstiger uitkomt voor de karakteristieke geluidwering op de gevel mag de geluidsbelasting ook worden bepaald volgens het reken- en meetvoorschrift als bedoeld in artikel 110d van de Wet geluidhinder.

  1. Verzwaarde voorschriften brandveiligheid veestallen

Voor de brandveiligheid van veestallen gaan verzwaarde voorschriften gelden. Voor stallen golden al bepaalde brandveiligheidseisen – namelijk dezelfde eisen als voor gebouwen met de industriefunctie in het algemeen, maar deze eisen waren opgesteld met de gedachte dat mensen in gebouwen zo goed mogelijk beschermd moeten zijn tegen brand. Geen rekening werd gehouden met het specifieke karakter van veestallen, waar naast mensen eerst en vooral dieren verblijven.

Als gevolg van politieke toezeggingen (zie onder meer de brieven van de staatssecretaris van Economische Zaken van december 2011 en januari 2013) om het aantal stalbranden en het aantal dieren dat omkomt bij stalbranden fors te verminderen, gelden vanaf 1 april a.s. verzwaarde voorschriften.

Veestallen vallen nu onder de nieuwe categorie ‘lichte industriefunctie voor het bedrijfsmatig houden van dieren’.

Voor deze categorie geldt onder meer een verzwaarde eis van brandwerendheid van de technische ruimte, omdat in deze ruimte vaak de brand ontstaat, bijvoorbeeld door kortsluiting.

Ook geldt een verhoogde brandklasse voor de constructieonderdelen en de aankleding, omdat een brand zich in de stal vaak snel kan uitbreiden door deze onderdelen of aankleding.

Op grond van artikel III van het wijzigingsbesluit zijn de aangepaste brandveiligheidsvoorschriften niet van toepassing op de aankleding van bestaande situaties.

  1. Overige wijzigingen

Met het wijzigingsbesluit wordt een groot aantal wijzigingen doorgevoerd. Deze wijzigingen zien op uiteenlopende voorschriften van het Bouwbesluit 2012, waaronder die met betrekking tot woonwagens, opvanglocaties voor asielzoekers en liftkooien.

Een aantal van deze wijzigingen betreft vereenvoudiging van regelgeving of een correctie op eerdere wijzigingen die onbedoeld een verzwaring of verlichting teweegbrachten.

Zie voor alle wijzigingen (de Nota van Toelichting van) het wijzigingsbesluit.