Met het afstoten van vier Albert Heijn winkels, een Delhaize winkel en een project zet Ahold Delhaize een belangrijke stap om aan de voorwaarden te voldoen die door de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) bij de fusie tussen Ahold en Delhaize zijn gesteld.

In 2016 zijn Ahold, het moederbedrijf van Albert Heijn, en de Belgische supermarktketen Delhaize gefuseerd. Ahold Delhaize werd daarmee in één klap de op vijf na grootste supermarktketen in Europa en de op vier na grootste in de Verenigde Staten.

In maart 2016 keurde de BMA de fusie tussen Ahold en Delhaize goed onder de voorwaarden dat partijen acht winkels van Albert Heijn, vijf franchisewinkels van Delhaize en een aantal toekomstige projecten in België afstoten. Met de afstoting van de aangewezen winkels en projecten zullen de door de BMA gesignaleerde mededingingsproblemen worden weggenomen.

In nauwe samenwerking met potentiële kopers en de BMA probeert Ahold Delhaize momenteel aan de door de BMA gestelde voorwaarden te voldoen. Afgelopen week heeft Ahold Delhaize met Lidl België overeenstemming bereikt over de verkoop van drie Albert Heijn winkels in Leuven, Oudenaarde en Turnhout en de overname van een project. Verder is met Tanger, een multiculturele supermarktketen, overeenstemming bereikt over de verkoop van een Albert Heijn winkel en een Proxy Delhaize winkel in Antwerpen.

De verkoop van deze vijf winkels en een project is een stap in de goede richting. Ahold Delhaize zal nu nog vier Albert Heijn winkels, vier Delhaize winkels en zes projecten moeten afstoten. Het is niet bekend binnen welke termijn zij dit uiterlijk moet hebben gedaan, omdat die informatie als vertrouwelijk is gemarkeerd in de beslissing van de BMA. Totdat alle aangewezen winkels en projecten zijn afgestoten, blijven de winkels van Albert Heijn en Delhaize in België verplicht gescheiden van elkaar opereren.