Ще 28 квітня 2016 р. група народних депутатів на чолі з Кіралем С.І. зареєструвала у ВРУ законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зменшення бар’єрів для залучення іноземних інвестицій (щодо скасування реєстрації іноземних інвестицій та внесення змін в правила працевлаштування та тимчасового проживання іноземців)» № 4541 (далі - Законопроект або Закон). Понад рік опрацювання, пройдене перше читання у жовтні 2016 р., нова скорочена назва і включення до порядку денного для другого читання більше 10 разів нарешті дали свій результат – 23 травня ц. р. парламент нарешті прийняв законопроект у другому читанні та в цілому.

Хоча прийнятий Закон все ще чекає на підпис Президента та офіційне оприлюднення, спробуємо розібратися, яким чином він змінює правовий режим працевлаштування іноземних громадян та їх перебування на території України.

Дебюрократизація процедури

Завдяки прийнятому Закону, відтепер не буде необхідності з’ясовувати попит серед українських кандидатів на вакансію, що відкривається для експата. Це означає, що до подачі заяви на отримання дозволу звіт 3-пн подавати більше не потрібно. Крім того, не буде необхідності доводити, що ваш експат перебуває у здоровому психічному та наркологічному стані та не відбуває покарання за скоєні злочини – принизливі довідки МОЗ та довідку МВС про несудимість подавати непотрібно, як при отриманні дозволу на працевлаштування, так і при отриманні посвідки на тимчасове проживання. Скасовується також вимога подання засвідченого диплома експата з апостилем (крім випадків, коли ваш майбутній працівник є випускником одного з топ-100 світових університетів).

До того ж, прийнятий Закон передбачає небачену раніше можливість – переводити експата на іншу посаду зі зміною її назви в дозволі та без необхідності отримання нового. Для цього достатньо буде звернутися до територіального підрозділу Державної служби зайнятості України (ДСЗ) із заявою та проектом нового трудового договору (контракту) чи додаткової угоди до попереднього. Врешті, Закон дозволяє будь-якому іноземному працівникові до 60 календарних днів протягом року суміщати посаду тимчасово відсутнього працівника.

Особливі категорії іноземців

«Усі тварини рівні, але деякі рівніші за інших» – ця орвеллівська цитата успішно втілена в Законі, який виділяє ряд особливих категорій іноземних працівників, працевлаштування яких буде ще більш спрощеним. Зокрема, особливі преференції отримають:

• високооплачувані професіонали (із зарплатою понад 50 МЗП, що наразі складає 160 тис. грн.);

• засновники/учасники, а також, що важливо, кінцеві бенефіціари (контролери) українських компаній;

• випускники топ-100 університетів світу;

• іноземці, основним посадовим обов’язком яких є створення об’єктів авторського права;

• ІТ-спеціалісти, які працюють в українських компаніях, що займаються комп’ютерним програмуванням (як основним видом діяльності за КВЕД).

Першою і чи не головною перевагою особливих категорій є строк дії дозволу на працевлаштування (а, відповідно, і строк дії посвідки на тимчасове проживання), який сягатиме 3 років. При цьому, роботодавець вправі визначати будь-який строк до 3 років включно, а ДСЗ не матиме права цей строк зменшити.

Другою суттєвою перевагою є незастосування до особливих категорій вимог щодо розміру мінімальної зарпла��и іноземця, які відтепер застосовуватимуться до інших іноземних працівників, про що ми розкажемо нижче. Ще один бонус, який стосується лише високооплачуваних професіоналів – право працювати за сумісництвом без окремого дозволу.

Скористатися преференціями можна, подавши додаткові документи, а саме: для працевлаштування «творчих» іноземців – нотаріально засвідчені копії документів, що ідентифікують об’єкт авторського права чи суміжних прав та засвідчують це право; для працевлаштування випускників топ-100 університетів світу – копію диплому, нострифікованого в Україні (що значно ускладнює цю опцію, у порівнянні з проставленням апостилю, як це працює сьогодні).

Компанії, які отримуватимуть дозвіл на працевлаштування для своїх засновників/учасників чи кінцевих бенефіціарів, а також для ІТ-спеціалістів, додаткові документи не подаватимуть. Наявність відповідної інформації в ЄДР (про склад учасників – для засновників/учасників та бенефіцарів, та про основний вид діяльності – для ІТ-спеціалістів) ДСЗ перевірятиме самостійно. Для високооплачуваних професіоналів додаткових документів не передбачено – достатньо, щоб сума зарплати у трудовому договорі відповідала встановленому розміру.

Крім того, Закон врегульовує те, що у західних юрисдикціях прийнято називати secondment – тобто, внутрішньо групові переміщення працівників із країни в країну. Такі іноземні працівники називатимуться «відрядженими», а їх працевлаштування здійснюватиметься на основі договору, укладеного між українською та закордонною компаніями. Дозвіл на працевлаштування та посвідка на тимчасове проживання видаватимуться для таких працівників на строк до 3 років. У той же час, інші переваги особливих категорій (наприклад, відсутність встановленого розміру мінімальної заробітної плати) до них не застосовуватимуться.

Краплинка зради

Закон вводить особливий розмір мінімальної заробітної плати для іноземних працівників, якого раніше не було. Відтак, громадські, благодійні організації чи навчальні заклади, які наймають іноземців, мають бути готовими платити їм не менше 5 МЗП, тобто 16 тис. грн. Усі інші роботодавці повинні платити мінімум удвічі більше – 10 МЗП, тобто 32 тис. грн. Як ми уже зазначали, ці вимоги не застосовуються до «особливих категорій» описаних вище.

Законом також вводиться плата за продовження дозволу у розмірі аналогічному розміру за його видачу. До речі, плата за видачу чи продовження дозволу відтепер залежить від його строку та становитиме:

• для дозволів на строк до 6 місяців – 2 прожиткових мінімуми (тобто 3200 грн) станом на 1 січня року, в якому роботодавцем подано відповідні документи;

• для дозволів строком від 6 місяців до 1 року включно – 4 прожиткових мінімуми (тобто 6400 грн);

• для дозволів строком від 1 до 3 років – 6 прожиткових мінімуми (тобто 9600 грн).

Полегшення для іноземних інвесторів

Іноземні інвестори, які прямо чи опосередковано (через підконтрольні їм юридичні особи) зробили внесок у статутний капітал української компанії на суму не менше 100 тис. євро за офіційним курсом НБУ, матимуть право на отримання посвідки на тимчасове проживання без необхідності працевлаштування. При цьому, внесок у статутний капітал може бути здійснено як у грошовій, так і майновій формах. Посвідка для таких іноземців видаватиметься строком на 2 роки із можливістю подальших продовжень.

Отже, прийнятий Закон, хоч і не спрощує правила працевлаштування іноземців до максимально можливого рівня, втім він точно спростить життя бізнесу, зменшуючи кількість документів, які треба зібрати для працевлаштування експата в Україні. Визначені Законом особливі категорії громадян окреслюють пріоритети держави, яка очікує напливу високооплачуваних топ-менеджерів, іноземних інвесторів та ІТ-фахівців. Залишається сподіватися, що пріоритети виставлені правильно, а практика реалізації Закону не поховає прогресивні ідеї, закладені у його тексті.

Опубліковано: "Юридична Газета", 6 червня 2017 р.