Ferrari bouwde van 1984 tot 1996 een autotype met de illustere naam Testarossa; een verwijzing naar de rode doppen op de cilinderkoppen. De twaalfcilinder auto kon een snelheid van 290 kilometer per uur halen. Elton John en Alain Delon waren bekende berijders van de cultauto, evenals het personage Sonny Crockett in de tv-serie Miami Vice. Het lijkt er nu echter op dat er een andere doelgroep voor het merk Testarossa wordt aangeboord: er is namelijk een merkaanvraag gedaan voor e-bikes en fietsen.

Kurt Hesse, eigenaar van Autec AG in Neurenberg, verwierf bekendheid met het merk Carrera voor racebanen. Nu maakt hij voornamelijk op afstand bestuurbare schepen, vliegtuigjes en auto’s. Hesse wil de naam Testarossa gebruiken voor e-bikes en fietsen, en diende een verzoek tot registratie in. Ferrari tekende bezwaar aan tegen de aanvraag van het merk.

Daadwerkelijk gebruik

Het Landesgericht in Düsseldorf oordeelde dat Ferrari geen beroep kon doen op haar registratie(s) omdat het merk Testarossa de afgelopen vijf jaren niet daadwerkelijk is gebruikt. Het betoog van Ferrari dat zij het merk onder meer voor after sales en onderhoud van de auto gebruiken, mocht niet baten. Volgens de rechter worden deze diensten namelijk geleverd onder de merknaam Ferrari.

Doorhaling van merken

De rechter gaf tevens aan dat dit vonnis van belang is voor alle merkhouders van bekende merken die niet meer door hen gebruikt worden. Het merkenrecht bepaalt namelijk dat bedrijven hun merken daadwerkelijk moeten gebruiken, omdat ze anders het risico lopen dat er door een derde een verzoek tot doorhaling (verwijdering uit het merkenregister) wordt ingediend.

In bovenstaande kwestie heeft Hesse om doorhaling van het merk Testarossa van Ferrari in Duitsland en in de Europese Unie verzocht. Ferrari kan nog tegen het vonnis in beroep gaan, maar het is goed mogelijk dat het merk van Ferrari vervallen wordt verklaard.