Aan het gebruik van namen als merk kleven soms de nodige haken en ogen. Zo is het niet toegestaan om zomaar aan de haal te gaan met de namen van beroemdheden. Ook wie zijn eigen naam wil gebruiken als merk, moet op zijn tellen passen.

Onlangs bevestigde de rechter in hoger beroep dat de bekende modeontwerper Roy Donders zich terecht had verzet tegen diverse aanvragen voor het merk “Roy Donders” door een andere partij. Volgens de rechter was Roy Donders op het moment van de aanvraag al een bekend persoon en handelde de merkaanvrager daarom te kwader trouw. Hierdoor was zijn aanvraag nietig. Na de uitspraak registreerde Roy Donders zijn naam als merk.

Registratie vergemakkelijkt bescherming

Ook zonder merkregistratie genieten de namen van beroemdheden bescherming. Toch doen ze er verstandig aan om hun naam te laten registreren als merk, al was het maar om makkelijker te kunnen optreden tegen gebruik door anderen. Veel bekende mensen hebben hun naam daarom laten registreren, zoals Geert Wilders, Björn Borg en zangeres Kylie Minogue. Zij won recent een zaak van televisiester Kylie Jenner, die de naam “Kylie” wilde registreren als merk voor make-up.

Eigen naam als merknaam

Iedereen mag een merkaanvraag indienen voor zijn naam. Voor honorering is het belangrijk dat die naam onderscheidend werkt voor de producten waar het om gaat. Omdat dit al snel het geval is, zijn er veel bekende merken die bestaan uit namen, zoals Chanel, Hugo Boss en Yves Saint Laurent. Deze namen hebben geen relatie met de producten achter deze merken. Is die relatie er wel? Dan heeft die naam geen onderscheidend vermogen en is die niet toegestaan. Zo is het niet mogelijk om de achternaam “Bakker” te gebruiken als merk voor bakkerijen (zie: ‘Achternaam als merk’).

Wanneer inbreuk?

Is een naam geregistreerd als merk, dan mogen anderen met dezelfde naam deze nog steeds gebruiken, alleen niet als merknaam. Maar wanneer is daar sprake van? In 2007 ontstond hier voor het eerst duidelijkheid over, toen de hoogste Europese rechter uitspraak deed in de zaak Céline vs. Céline. De eisende partij was eigenaar van het geregistreerde kledingmerk Céline, terwijl de andere partij zijn kledingwinkel “Céline” noemde. De rechter oordeelde dat er een merkinbreuk is als het publiek een verband zou zien tussen beide namen en kan twijfelen over de herkomst van de producten. Conclusie: wie bijvoorbeeld Coco heet en die naam wil gebruiken als merk, kan maar beter geen parfumlijn beginnen.