The Rebel News Network Ltd. uit Toronto, Canada, gebruikt de slogan MAKE CANADA GREAT AGAIN voor onder meer radio- en tv-programma’s en merchandise-artikelen. Warenhuisketen Hudson’s Bay, het oudste bedrijf van Canada, verkoopt artikelen met dezelfde slogan. Rebel News Network beschuldigt Hudson’s Bay van inbreuk op haar merkrechten en heeft het bedrijf voor de rechter gedaagd.

Make America/Canada Great Again

De vergelijkbare slogan ‘Make America Great Again’ werd door Donald Trump gebruikt en verwierf grote bekendheid tijdens zijn succesvolle verkiezingscampagne in 2016. In 1980 werd de slogan overigens voor het eerst gebruikt door Ronald Reagan in zijn presidentiële campagne.

The Rebel News Network, beter bekend als The Rebel Media, stelt dat zij de slogan MAKE CANADA GREAT AGAIN sinds 15 februari 2015 gebruikt, kort na de lancering van haar website en zeker maanden voordat Trump met zijn campagne begon. Het merk werd in maart 2019 definitief geregistreerd in het Canadese merkenregister voor onder meer radio- en tv-programma’s en podcasts alsmede voor merchandise-artikelen waaronder T-shirts en hoofddeksels. The Rebel Media heeft ook de slogan MAKE ALBERTA GREAT AGAIN als merk geregistreerd.

The Rebel Media heeft naar eigen zeggen een enorme goodwill met het merk opgebouwd. Bovendien heeft zij haar merk veelvuldig gebruikt en zou het merk als gevolg hiervan een groot onderscheidend vermogen hebben gekregen.

Caps

Hudson’s Bay brengt caps en andere hoofddeksels op de markt met de slogan. En ook via Amazon worden caps voorzien van de slogan verkocht.

Sommatie niet afdoende

Na een sommatie door The Rebel Media zou Hudson’s Bay de hoofddeksels uit de winkels hebben gehaald. Maar Hudson’s Bay heeft niet verklaard dat zij de slogan niet meer zal gebruiken, zoals in de sommatie geëist, en zou daarom de verkoop weer opnieuw kunnen starten - waarop The Rebel Media naar de rechter is gestapt om dit te voorkomen.

Onderscheidend genoeg?

De rechter moet nu bepalen of de slogan MAKE CANADA GREAT AGAIN een merk is, dan wel te beschrijvend is of te eenvoudig om als merk te kunnen dienen. Een merkregistratie geeft een uitsluitend recht op een teken dat dient ter onderscheiding van producten of diensten. Dit uitsluitend recht is in feite een monopolie-positie, en in dat licht gelden er strenge eisen voor het toekennen van een monopolie op slogans die in beginsel bestaan uit gangbaar taalgebruik.