Naar aanleiding van een handhavingsverzoek van Cafetaria Onder de Linde (OdL) – een aanbieder van friet en snacks – is de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een vooronderzoek gestart naar de zogenoemde ‘gelijke-prijsgarantie’ die Thuisbezorgd.nl (Thuisbezorgd) stelt aan aangesloten restaurants. Thuisbezorgd is een online platform waarop consumenten restaurants zoeken en vergelijken en waarop zij maaltijden kunnen bestellen. OdL is aangesloten bij Thuisbezorgd.

De gelijke-prijsgarantie van Thuisbezorgd houdt in dat aangesloten restaurants op hun eigen website en menukaart gelijke prijzen voor producten moeten hanteren als op Thuisbezorgd. Volgens OdL is de gelijke-prijsgarantie in strijd met het kartelverbod.

Uit het onderzoek van de ACM volgt dat (i) restaurants en consumenten via andere verkoopkanalen transacties met elkaar kunnen aangaan en (ii) bij Thuisbezorgd aangesloten restaurants ondanks de gelijke-prijsgarantie enige ruimte hebben om in de prijs van bezorgmaaltijden te differentiëren. Dit betekent volgens de ACM dat de schade aan de consumentenwelvaart als gevolg van de gelijke-prijsgarantie niet aannemelijk is.

Gezien het voorgaande ziet de ACM geen aanleiding om nader onderzoek te doen.

Het vooronderzoek van ACM en het daaropvolgend persbericht treft u respectievelijk hier en hier.