Sinds begin 2013 is het, naast de generieke Top-Level Domeinextensies (gTLD’s) zoals. com, .org en .net, mogelijk om merknamen als extensie te registreren. SIDN, de organisatie die het .nl domein beheert, leidt uit de Europese jaarcijfers over 2017 af dat verschillende multinationals nu echt gebruik beginnen te maken van deze nieuwe manier om hun producten of diensten in de markt te zetten, zoals de websites van thepredator.fox, home.barclays, mabanque.bnpparibas en fizzy.axa laten zien.

Soorten domeinnaamextensies Domeinnamen bestaan uit een aantal onderdelen. In ieder geval de naam voor de punt (bijvoorbeeld 'MijnBedrijf') en als laatste onderdeel het Top Level Domein (TLD). Er bestaan twee soorten TLD's:

  • gTLD's: Generic Top Level Domains (generieke domeinen) - bijvoorbeeld .com of .info
  • ccTLD's: Country Code Top Level Domains (landendomeinen) - bijvoorbeeld .nl of .fr

De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) heeft in 2013 een programma in werking gesteld om nieuwe gTLD extensies aan te vragen en te kunnen registreren. Deze nieuwe extensies kunnen bestaan uit een merk (zoals .novagraaf), een generiek woord of begrip (bijvoorbeeld .bank) of een geografische aanduiding (bijvoorbeeld .amsterdam). Hierdoor zijn er meer dan 1300 nieuwe domeinextensies bijgekomen, waaronder walmart, .volvo en .netflix.

Merknamen als topleveldomein

Een beperkt aantal multinationals maakt inmiddels ook echt gebruik van nieuwe extensies bestaande uit een (hun) merk. SIDN signaleert dat in 2017 dergelijke grote ondernemingen hun merk ook als topleveldomein zijn gaan promoten. Naar verwachting zal ICANN in 2020 meer merknamen als topleveldomein toelaten, waarmee deze ontwikkeling zich verder zal kunnen doorzetten.