Enige maanden terug kocht uw vennootschap nog beursgenoteerde aandelen. U verwacht dat de waarde nog zal stijgen, en plant voor volgend jaar een verkoop met (hopelijk) winst. U hebt gelezen in onze vorige editie dat winst op aandelen voor vennootschappen belast wordt vanaf 2018, wanneer de participatie niet tenminste 10% bedraagt of een aanschafwaarde heeft van tenminste EUR 2,5 miljoen. Uw vennootschap haalt de drempels niet, maar u rekent op het verlaagd tarief van 25% als u binnen het jaar na aankoop verkoopt. U misrekent zich!

Als het Zomerakkoord eind dit jaar tot wet wordt gestemd, zal een vennootschap die winst maakt bij de verkoop van aandelen altijd belasting moeten betalen op die winst, als de participatie niet tenminste 10% bedraagt of een aanschafwaarde heeft van tenminste EUR 2,5 miljoen. Het tarief zal in 2018 29,58% bedragen. Dat tarief van 29,58% zal ook moeten betaald worden bij een verkoop binnen het jaar na aankoop van een participatie die niet tenminste 10% bedraagt of geen aanschafwaarde heeft van tenminste EUR 2,5 miljoen.

Vanaf 2018 geldt het lagere tarief van 25% alleen nog bij verkoop binnen het jaar na aankoop van een participatie die tenminste 10% bedraagt of een aanschafwaarde heeft van tenminste EUR 2,5 miljoen!

Wij verduidelijken graag wat u kan doen om via uw vennootschap te blijven beleggen in aandelenparticipaties die geen 10% bedragen of geen aanschafwaarde hebben van tenminste EUR 2,5 miljoen, en toch nog onbelaste winst op aandelen te blijven maken!