First Lady Melania Trump heeft in haar geboorteland Slovenië een advocaat in de arm genomen om op te treden tegen het gebruik van haar naam en beeltenis door derden. Sinds haar echtgenoot Donald Trump verkozen is tot president van de Verenigde Staten, worden haar naam en afbeelding op allerlei producten gebruikt zonder dat Melania daar toestemming voor heeft gegeven.

De laatste tijd verschijnen er in Slovenië steeds meer producten voorzien van afbeeldingen van het ex-model. Zo zijn er honingpotten op de markt met op het etiket een afbeelding van Melania en als onderschrift ‘from the home garden of Melania Trump’. Ook zijn er schoenen, lingerie, cakejes en zelfs een salade die de naam Melania dragen.

Volgens de Sloveense wet is het niet toegestaan iemands naam of afbeelding te gebruiken zonder zijn of haar toestemming. Dientengevolge heeft de advocaat van Melania een persbericht laten uitgaan om te waarschuwen voor een mogelijke inbreuk. Haar advocaat zegt hierover dat de naam ‘Melania Trump’ niet gebruikt mag worden voor commerciële doeleinden. Vooralsnog heeft de First Lady, voor zover bekend, geen verdere juridische stappen ondernomen in Slovenië.

Melania, it’s great In de VS staan op naam van de First Lady een aantal merkregistraties: MELANIA voor horloges en sieraden, MELANIA voor cosmetica en MELANIA TRUMP voor sieraden en cosmetica.

De Amerikaanse Trademark Act stelt dat merkaanvragen die bestaan uit de naam of afbeelding van een persoon zonder diens toestemming worden geweigerd. Dit geldt tevens voor voornamen, verkorte namen, pseudoniemen of titels die een bepaald levend persoon identificeren. PRINCESS KATE verwijst bijvoorbeeld overduidelijk naar Catherine (Kate) Middleton en OBAMA PAJAMA wordt direct geassocieerd met voormalig president Barack Obama. Derhalve zullen deze merkaanvragen vermoedelijk worden geweigerd.

De Trademark Act stelt verder dat wanneer met het gebruik van de naam van een bekend persoon als merk de suggestie wordt gewekt dat er een verband bestaat tussen de bekende persoon en het merk, dit ook reden is om de merkaanvraag te weigeren. Vorig jaar juli werd in de VS een merkaanvraag voor het merk MELANIA DIET verricht door een derde. Mede doordat Melania Trump in de media bekend staat om haar ‘health and fitness’-imago werd de kans op associatie met de (destijds mogelijk volgende) First Lady groot geacht en werd de inschrijving van MELANIA DIET als merk door het Amerikaanse merkenbureau geweigerd.

Merkaanvragen die de naam Melania Trump of een andere duidelijke verwijzing naar de First Lady bevatten, zullen naar alle waarschijnlijkheid door het Amerikaanse merkenbureau geweigerd worden, tenzij de aanvrager kan aantonen toestemming te hebben van mevrouw Trump.