Een Amerikaanse rechtbank in de staat Kentucky heeft beslist dat de kleurencombinatie groen en geel die John Deere gebruikt voor zijn landbouwmachines een merk is. John Deere stapte naar de rechter nadat de in Zuid-Dakota gevestigde firma Fimco voor haar landbouwspuiten, die zij verkoopt onder het merk AG SPRAY EQUIPMENT, de kleuren groen en geel gebruikte.

Volgens John Deere wordt door gebruik te maken van een groen/gele kleurencombinatie door Fimco inbreuk gemaakt op haar kleurmerk en kan er bij het publiek verwarring ontstaan over de herkomst van het door Fimco aangeboden product. Daarnaast stelt John Deere dat verwatering van haar merk kan optreden. John Deere is zeer actief in de bescherming van haar intellectuele eigendomsrechten, en stapte naar de rechter toen Fimco geen gehoor gaf aan de sommatie om het gebruik van de kleurencombinatie te staken.

De rechtbank besliste dat John Deere’s groen/gele kleurencombinatie - sinds begin jaren zestig op grote schaal en consequent door John Deere gebruikt - als een 'beroemd' handelsmerk te kwalificeren is en dat Fimco bewust groen en geel heeft gekozen om een ​​associatie met het John Deere-kleurmerk te creëren. De rechtbank stelde ook dat Fimco's gebruik van groen en geel waarschijnlijk verwarring zou kunnen veroorzaken bij kopers, met betrekking tot de vraag of hun agrarische apparatuur is vervaardigd door of met toestemming van John Deere.

De rechter oordeelde vervolgens dat Fimco in geen van de Amerikaanse staten de kleuren groen en geel mag gebruiken voor ‘getrokken en op wielen staande landbouwwerktuigen’.

Aan de bescherming van een kleur of kleurencombinatie als merk worden strenge eisen gesteld.