Het platform zal toelaten om medische diensten te verlenen van op afstand wanneer het onmogelijk is voor de dokters en de patiënten om elkaar te ontmoeten op eenzelfde plaats. Het platteland van West- Saksen wordt gekenmerkt door een beperkt aanbod aan medische zorgen en een toenemende vergrijzing van de bevolking. Duitsland beoogd dan ook om een maximaal bedrag van 10 miljoen €, over een periode van 5 jaar, te verstrekken teneinde de gezondheidszorg voor enkele duizenden inwoners van deze regio te verbeteren d.m.v. het aanbieden van voor ieder toegankelijke telemedische diensten. Patiënten zullen zo in staat worden gesteld om hun dokter te raadplegen via videofoon waardoor een lange trip naar het ziekenhuis wordt uitgespaard.

Eurocommissaris Almunia heeft hierover het volgende verklaard: “Het telemedische diensten project dat in Saksen is uitgewerkt, verbetert de toegang tot medische diensten voor inwoners die wonen in afgelegen gebieden zonder evenwel de mededinging te vervalsen. Het is de eerste beslissing van de Commissie t.a.v. staatssteun in deze sector; ze kan dienen als voorbeeld voor andere projecten in de toekomst.”

De steun voor het project wordt medegefinancierd door het Europese fonds voor regionale ontwikkeling (EFRO) en zal worden uitgekeerd aan een partnerschap tussen een leverancier van fondsen gespecialiseerd in medische zorgen (Carus Consilium Sachsen GmbH) en T-Systems International GmbH, een filiaal van Deutsche Telekom AG.

De Commissie is van oordeel dat met dit project een doel van algemeen belang word gediend en de negatieve impact op de mededinging beperkt blijft. De Duitse steun geeft immers de mogelijkheid aan derden om medische zorgen te verlenen via een telemedisch platform aan een redelijke prijs die gedurende 10 jaar wordt geplafonneerd. De ontwikkeling van nieuwe applicaties door de begunstigden van de steun zal eveneens worden beperkt waardoor wordt vermeden dat zij concurrenten van de markt gaan weren