Kim Kardashian is een reality tv-persoonlijkheid en socialite. Sinds 2014 is zij getrouwd met rapper Kanye West en heet ze officieel Kim Kardashian West. De onderneming van Kim Kardashian West, Kimsaprincess, is houder van verschillende merken op het gebied van kleding, tassen, cosmetica, geuren, juwelen en haarstyling. Onlangs heeft Kim Kardashian West een nieuw cosmeticamerk gelanceerd, KKW BEAUTY geheten. Dit tot ongenoegen van de make-up artieste Kirsten Kjaer Weis die het merk KW voert, eveneens voor cosmetica.

Kirsten Kjaer Weis (hierna: Weis) is een van oorsprong Deense, in New York wonende, make-up artieste. Sinds 2010 gebruikt zij de merknamen Kjaer Weis en KW voor een lijn van natuurlijke, organische, luxe make-up en huidgerelateerde producten. Het gestileerde logo KW is sinds juni 2012 als merk geregistreerd in de Verenigde Staten.

Weis’ producten worden verkocht door winkels in het hogere segment en zijn in verschillende bekende modetijdschriften te zien geweest. Volgens eigen zeggen is Weis uitgegroeid tot “een marktleider in het ontwikkelen van luxe organische schoonheidsproducten van gemalen mineralen”.

KW versus KKW Kimsaprincess, de onderneming van Kim Kardashian West, heeft in maart 2017 een aantal merkregistraties, te weten: KKW, KKW BEAUTY en KKW FRAGRANCE, aangevraagd bij het Amerikaanse merkenbureau (USPTO). Weis meent dat sprake is van merkinbreuk omdat deze merken verwarringwekkend zouden overeenstemmen met haar merk KW en maakte bezwaar tegen de aanvragen en diende oppositie in, maar zonder succes.

Sommatie Weis stuurde daarna een sommatie naar Kimsaprincess met het verzoek het gebruik van het merk KKW te staken. Kimsaprincess weigerde op deze sommatie in te gaan temeer omdat na de lancering van KKW (BEAUTY) de eerste oplage van 300.000 producten in drie uur waren uitverkocht, hetgeen de onderneming naar verluidt circa $ 14 miljoen opleverde.

Schadevergoeding Weis meent dat naast merkinbreuk sprake is van (onder meer) misleiding, oneerlijke concurrentie, (kans op) reputatieschade en verlies van goodwill. Weis eist nu bij de rechter te Illinois dat Kimsaprincess ogenblikkelijk stopt met het voeren van merken waarin ‘KKW’ voorkomt en wil dat Kimsaprincess de kosten voor de procedure betaalt en afdracht doet van winsten die voortvloeien uit de KKW-merken.

Volgens Kimsaprincess hebben zij alles volgens het boekje gedaan en is er niets aan de hand.

Merkinbreuk Het valt niet te ontkennen dat de merken KW en KKW overeenstemmen. Omdat het gaat om identieke producten is de kans op verwarring tussen de beide merken niet uit te sluiten. Het zal ons niet verbazen als de rechter uiteindelijk zal oordelen dat er kans op verwarring bestaat tussen de beide merken. We houden u op de hoogte over ontwikkelingen in deze kwestie.