De bekende rapster Nicki Minaj is samen met Universal Music Group voor de rechter gedaagd wegens inbreuk op het auteursrecht van Isiah Simon.

Isiah Simon is een kunstenaar uit Californië die het ontwerp heeft gemaakt van een omgekeerd hart dat bestaat uit de gestileerde borst van een vrouw en een rode bikini. Het omgekeerde hart wordt gebruikt in ontwerpen met het woord liefde. Op een van de shirts van Simon staat: "I love Venice Beach", waarbij het omgekeerde hart verwijst naar het woord "love".

Het auteursrecht ontstaat automatisch door openbaarmaking en in de meeste landen is geen registratie vereist. Om in de Verenigde Staten beroep te kunnen doen op het auteursrecht, is wel een registratie vereist. In februari 2015 heeft Simon een auteursrechtregistratie gekregen bij het US Copyright Office.

Volgens Simon heeft Nicki Minaj zijn ontwerp schaamteloos gebruikt op een t-shirt voor promotiedoeleinden. Hij is dan ook van mening dat Minaj inbreuk maakt op zijn auteursrecht.

Simon eist dat Nicki Minaj en Universal onmiddellijk stoppen met het verspreiden van de shirts en dat alle nog bij Minaj en Universal in bezit zijnde shirts worden vernietigd. Daarnaast eist hij dat ook in de toekomst geen gelijkende shirts worden gemaakt en bovendien wil hij een schadevergoeding.

De inbreuk lijkt overduidelijk. Indien Minaj c.s. het shirt voorzien van de gestileerde borst openbaar hebben gemaakt na de registratie van Simon, dan ziet het er vooralsnog naar uit dat Simon aan het langste eind zal trekken.

Auteursrechten zijn vaak van toepassing op het uiterlijk van een product, de opmaak van een verpakking, de lay-out van een website of advertentie en talloze andere uitingen.