Op 16 januari 2017 is de Evaluatiewet Wet normering topinkomens (“Evaluatiewet WNT”) aangeboden aan de Tweede Kamer. Hieronder (een selectie) van de belangrijkste wijzigingen van de WNT als het wetsvoorstel inderdaad wet wordt.

1. Het verbod op variabele beloningen wordt afgeschaft. Wel geldt dat het totaal aan beloningen binnen de grenzen van de WNT moeten blijven.

2. Voor ontslagvergoedingen geldt nu dat uitkeringen voor zover die volgen uit algemeen verbindend verklaarde cao’s of wettelijke voorschriften niet door de WNT worden genormeerd. Met de Evaluatiewet WNT worden ontslagvergoedingen die volgen uit alle cao’s niet langer genormeerd door de WNT (voor zover gebaseerd op een algemene bepaling in de cao). Ontslagvergoedingen die volgen uit een algemene bepaling van een collectieve regeling die is overeengekomen met vertegenwoordigers van werknemers/ambtenaren die bevoegd zijn afspraken te maken over arbeidsvoorwaarden worden ook niet meer genormeerd door de WNT. Het voorgaande geldt echter niet voor sociale plannen die eenzijdig door de werkgever zijn vastgesteld of met de ondernemingsraad zijn afgesproken.

4. Onder de WNT maakt de beloning tijdens een periode van vrijstelling van werkzaamheden deel uit van de ontslagvergoeding. Als vrijstelling van werk onderdeel is van een toepasselijk van-werk-naar-werktraject dat voortvloeit uit een wettelijk voorschrift, cao of collectieve regeling wordt vrijstelling van werk met de Evaluatiewet WNT niet meer als ontslagvergoeding in de zin van de WNT aangemerkt.

Opvallend is verder dat een aantal voorstellen uit de consultatieversie het wetsvoorstel niet gehaald heeft:

1. uitbreiding van de reikwijdte van de WNT tot gelieerde vennootschappen en organisaties die werkzaamheden uitvoeren voor zorginstellingen (WTZi-toegelaten instellingen);

2. aanscherping van de reikwijdte van de WNT betrekking tot holding van WNT-instellingen;

3. de algemene anti-misbruik

De vraag of de transitievergoeding ook moet worden meegenomen bij het bepalen of het WNT-maximum wordt overschreden, of dat de transitievergoeding bovenop het WNT-maximum mag komen, schuift de regering door.

De beoogde inwerkingtredingsdatum van de Evaluatiewet WNT is ambitieus: 1 juli 2017, temeer gezien het kritische rapport van de Raad van State. Verder loopt ook nog het wetgevingstraject voor de WNT-3. Dat wetsvoorstel heeft ook voor consultatie opengestaan, maar is nog niet aan de Tweede Kamer aangeboden.