Op 9 en 10 februari 2017 vond de vierde Unitary Patent Package Conference plaats in Amsterdam. Op dit congres worden jaarlijks de laatste ontwikkelingen besproken op het gebied van het Unitair Octrooi en het Unified Patent Court (UPC).

Ook dit jaar werd het congres wederom druk bezocht door advocaten, octrooigemachtigden, rechters en in-house juristen uit verschillende Europese landen, die er allen naar uitkeken om de nieuwste details op te pikken en de beste strategieën te bediscussiëren in de aanloop naar de komst van het UPC.

De laatste inzichten werden gepresenteerd door onder meer Alexander Ramsay, voorzitter van het Preparatory Committee, Kevin Mooney, voorzitter van het Drafting Committee for the Rules of Procedure, Margot Fröhlinger, Principal Director Unitary Patent bij het EOB, en Wouter Pors, partner bij Bird & Bird.

Dag 1

De Unitary Patent Package Conference stond dit jaar grotendeels in het licht van Brexit. De breuk tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU had namelijk bijna roet in het eten gegooid voor de doorvoering van het UPC. Dagvoorzitter Richard Vary – voormalig Head of Litigation bij Nokia en sinds 2016 partner bij Bird & Bird in London – opende de dag met het gelukkige nieuws dat het UPC, ondanks Brexit, dit jaar nog van start zal gaan.

Door snel en oplossingsgericht handelen van de verschillende in het UPC samenwerkende landen is het gelukt om met de Britten een oplossing te vinden, die de deelname van het Verenigd Koninkrijk aan het UPC ondanks de Brexit toch doorgang kan laten vinden. Dit was een goede eerste echte toets van de samenwerking tussen de UPC-deelnemers.

Ook Alexander Ramsay benadrukte de spoedige start van het UPC. De voorzitter van het Preparatory Committee begon zijn speech met de veelzeggende aankondiging dat hij tijdens het volgende congres geen voorzitter meer zou zijn. Het Preparatory Committee zal dan namelijk plaats hebben gemaakt voor een volledig operationeel Unified Patent Court.

Indien Duitsland en het Verenigd Koninkrijk op tijd ratificeren zal de UPC het 1 december 2017 van start gaan. Het is dus de hoogste tijd voor octrooihouders om hun voorbereidingen te treffen, zeker nu de Sunrise Period voor mogelijke opt-outs al op 1 september 2017 zal ingaan. Om goed beslagen ten ijs te komen en de beste strategie te kiezen voor het procederen bij het UPC presenteerde Wouter Pors een snelle to-do list voor 2017. Bas Pinckaers, hoofd van de octrooiafdeling bij Van Doorne, hielp daarnaast bij het kiezen voor wel of geen Unitair Octrooi door de voor- en nadelen ten opzichte van een traditioneel Europees octrooi uiteen te zetten, waarbij hij ook inging op de mogelijke opt-out van de traditionele octrooien.

Uit de paneldiscussie met in-house juristen – Dr. Werner Fröhling van Flooring Technologies Ltd, Franscesco Macchetta van Bracco Group en James Hayles van Pfizer – bleek dat het UPC voor het bedrijfsleven niet snel genoeg kan beginnen. Alle drie de panelleden keken uit naar de efficiënte oplossing die een Unitair Octrooi en het Unified Patent Court zouden kunnen bieden. Ook de rechters in de tweede paneldiscussie – Marie Courboulay van de Tribunal de Grande Instance te Parijs, Dr. Klaus Grabinski van het Bundesgerichtshof, en Sam Granata van het Hof van Beroep te Antwerpen – waren vol vertrouwen in de kwaliteit van de rechtspraak die de UPC zal brengen. Interessant punt van rechter Granata was vooral dat de judge-rapporteur zich zo neutraal mogelijk moet opstellen in het case management, om te voorkomen dat zijn beslissingen de beoordeling door het volledige panel in de wielen rijden. Zo nodig zal hij daartoe moeten overleggen met de Presiding Judge, of zelfs met het hele panel.

‘s-Middags brachten Kevin Mooney en Margot Fröhlinger de deelnemers nog de laatste details bij over de Rules of Procedure en de tarieven van het Unitair Octrooi. Margot Fröhlinger ging ook uitgebreid in op de wijze waarop het UK deel kan blijven nemen aan het Unitair Octrooi na de Brexit. Nieuw was dat het Europees Octrooibureau overweegt om per 1 september ook een sunrise periode in te voeren voor het aanvragen van unitair effect voor lopende Europese octrooiaanvragen. Tenslotte brachten vier verschillende rondetafelgesprekken de dag tot een succesvol einde.

Dag 2

De tweede dag van het congres werd geleid door Wouter Pors en bestond uit verschillende verdiepende workshops. Zo sprak Bart van Wezenbeek, octrooigemachtigde bij V.O., over depotstrategieën, gaf Thierry Sueur van Air Liquide een workshop over de kosten van het Unitair Octrooi, en vertelde Wouter Pors alle ins en outs over het procederen bij de UPC.

Vijfde Unitary Patent Package Conference

Na dit geslaagde vierde congres, kan men al weer uitkijken naar de volgende Unitary Patent Package Conference. Vanwege de rappe ontwikkelingen op het gebied van de UPC is het vijfde congres al gepland op 9 en 10 november 2017. Precies op tijd voor de officiële start van de Unified Patent Court!